01-01-2017 13:46
Witam wszystkich w nowym roku. Mam pytanie odnośnie GSP. Czy ktoś ostatnio z niego korzystał podczas zakupów? Pytam, ponieważ zauważyłem, iż Ebay nie pobiera już opłat celnych z góry, tak przynajmniej wynika z braku tego elementu w opisach ofert. Kiedyś to wyliczenie znajdowało się pod kosztami wysyłki i nazywało się bodajże "import charges". Na lepsze zmienił się również koszt wysyłki przedmiotu, który wcześniej potrafił wynosić nawet 25$ przy niedużych przedmiotach, a teraz widzę przeważnie cenę 16$.
02-01-2017 19:02
Wlasnie wyslalem - nic sie nie zmienilo z punktu sprzedawcy
03-01-2017 09:46
mozesz podac jakis przyklad? ja widze wszystko po staremu
04-01-2017 01:11
Pierwsza lepsza oferta obecnie:
Wcześniej z "import charges", wyglądało to tak:
https://community.ebay.ca/ebay02/attachments/ebay02/213/4470/2/3000001142_GSP_item_page.JPG
Co do zmian w GSP, to chodzi mi głównie o rzekomy brak pobierania przez Ebay opłat celnych z góry, które niekoniecznie będzie trzeba zapłacić w Polsce. Choć nie jestem w 100% pewien, czy Ebay nadal nie pobiera tych opłat, bo sam nic nie kupowałem przy użyciu tego programu, gdyż zawsze odstraszała mnie ta kwestia oraz drogi koszt wysyłki.
Czytałem nawet, że w przypadku zakupu kilku przedmiotów u sprzedającego korzystającego z GSP, jest on zobligowany do wysłania każdej rzeczy osobno i kupujący musi ponieść koszty tych oddzielnych wysyłek.
04-01-2017 02:00
"Czytałem nawet, że w przypadku zakupu kilku przedmiotów u sprzedającego korzystającego z GSP, jest on zobligowany do wysłania każdej rzeczy osobno i kupujący musi ponieść koszty tych oddzielnych wysyłek."
nie ma tekiego obowiazku.
Czasmi sprzedawcy wybieraja Flat Rate dzielac zakup ale jest to wybor spzrzedawcy bo taniej. Pisze o ebay.com
04-01-2017 12:50
Dzieki za przyklady. Watpie, zeby byly jakiekolwiek zmiany bo 'import charges' nadal sa wyszczegolnione, gdy otworzysz te oferte w interfejsie ebay.pl
+ na ebay.com w sekcji Shipping & handling jest info 'See import charges at checkout'
> może po prostu przestali je wystwietlac z automatu, sa widoczne tylko w szczegolnych wypadkach albo tylko ebay wie, kiedy sa widoczne a kiedy nie na etapie ogladania oferty, a jak kupisz i nie naliczą import charges, daj znac to moze sie skusze 😉
04-01-2017 14:51
21-02-2017 13:26
No niestety w UK tego się nie obejdzie, w US wystarczy napisać do sprzedawcy, większość się zgadza na zmianę wysyłki.
Inną możliwością jest zmiana kierunku zakupów, ja obecnie kupuję w Azji, tanio, dodatkowo wysyłka ubezpieczona z możliwością śledzenia kosztuje przeważnie tylko 5USD, i obsługa bardzo profesjonalna... nie to co tu w kraju...