07-02-2014 21:26 — edytowano 07-02-2014 21:28
Witam,
zakupiłem niedawno na ebay używane części rowerowe (przerzutka przód + przerzutka tył) - paczka nadana spoza UE. Z racji, że sprzedający miał w opisie estoński adres zagapiłem się w kwestii uzgodnienia opisu paczki. Teraz otrzymałem zawiadomienie z UP z treścią z grubsza taką: zawiadamia się ze pod w/w adres nadeszła przesyłka z ... nr .... waga .. z zawartością: (i tu tabelka) - "częsci zapasowe - należy określić rodzaj towaru" .
Potem uwagi o fakturach, lub innych dokumentach potwierdzającyh wartość, PESELU, NIpie, podpisy i uwagi na odwrocie.
Pytanie - czy wysyłać od razu dane z ebay'a, paypala, czy na początek odpisać, że paczka zawiera używaną przerzutkę p+t? Czy jest szansa, ze po takiej odpowiedzi odpuszczą sobie, czy to oznacza że tak czy siak będą clić/naliczać podatek?
07-02-2014 22:58
Z racji, że sprzedający miał w opisie estoński adres [...]
póki co Estonia jest w Unii Europejskiej
zadzwoń do nich i zapytaj się co potrzebują, bo nie ogarniasz nic z tego pisma i finito, ja bym tak przynajmniej zrobił
07-02-2014 23:14
Sprzedający miał w opisie swojego profilu napiasne "Estonia", towar wysłany był jednak z innego kraju.
08-02-2014 01:17
Wyslij wydruk z aukcji - tak bedzie najprosciej. Wydruki honoruja bo moga je zweryfikowac a z Paypala moga byc podrobione dlatego mozna doslac dodatkowo ale same nie sa darzone zaufaniem.
Mozna tez poprosic sprzedawce o oswiadczenie ale prosciej bedzie wydruk