Zakup za granica

enigmak
Użytkownik
Chcialam dzis zalicytowac produkt z UK, wczesniej skontaktowalam sie ze sprzedawca w celu ustalenia kosztu wysylki gdyz na stronie aukcji podany byl koszt jedynie do UK, dzis niedlugo przed koncem aukcji usilowalam zalicytowac, ale bezskutecznie, poniewaz, nie moglam tego zrobic, bo sprzedawca nie zaznaczyl, ze wysyla towar poza UK. Czy wiec za kazdym razem gdy chce cos kupowac musze prosic nie tylko o podanie kosztu wysylki do Polski w wiadomosci prywatnej, ale rowniez, aby ustawione bylo to na stronie aukcji? Ale jesli tak, to dlaczego w niedziele licytowalam inny przedmiot, ktorego nie udalo mi sie jednak wygrac i mimo, ze sprzedawca z UK i na aukcji zaznaczona wysylka tylko do UK(spytalam go na priv o koszt wysylki do Polski) i moja oferta zostala zaakceptowana przez ebay? A nie wygralam dlatego, ze w ostatnim momencie ktos mnie przebil?
Prosze o wytlumaczenie z czego wynika ten paradoks i pozdrawiam!
Wiadomość 1 z 5
ostatnia odpowiedź
4 ODPOW. 4

Zakup za granica

Nie ma paradoksu.

Sprzedawca moze zaznaczyc, podczac wystawiania aukcji, ze nie zyczy sobie licytantow z pewnych krajow lub nie sprostujacych pewnym kryteriom (np. nie posiadajacym ponizej pewnej ilosci komentarzy).

Jesli zaznaczy ze nie zyczy sobie licytantow z Polski (z jakigos powodu) to nie bedziesz w stanie zalicytowac.

Wiekszosc sprzedawcow jednak akceptuje licytantow bez ograniczen a jesli napotkasz trudnosci to email do sprzedawcy moze pomoc a jesli nie to sluze pomoca (w przypadku gdy sprzedawca upiera sie na wysylka tylko do USA)
Wiadomość 2 z 5
ostatnia odpowiedź

Zakup za granica

enigmak
Użytkownik
Ja ten paradoks jednak widze, bo przeciez kontaktowalam sie ze sprzedawca i podal mi koszt wysylki do Polski a zalicytowac jednak nie moglam. Skoro podal mi koszt wysylki to chyba nie wychodzil z zalozenia, ze do Polski nie wysyla...
No chyba, ze zaznaczyl to przypadkowo przy wystawianiu przedmiotu a potem nie odznaczyl bo zapomnial, lub po prostu nie pamietal, ze wczesniej tak ustawil.
A czy na stronie aukcji gdzies widoczne jest to, ze sprzedawca zaznaczyl dokad nie chce wysylac? Nie mam na mysli kwadracika "Other item info" znajdujacego sie u gory strony po prawej ponizej nicku sprzedawcy, bo tam faktycznie zaznaczone jest tylko UK, ale w przypadku aukcji, ktora licytowalam w niedziele, tak samo to wygladalo i moja oferta zostala zaakceptowana.
Wiadomość 3 z 5
ostatnia odpowiedź

Zakup za granica

prawdopodobnie zapomnial.
Napisz do niego i zapytaj co proponuje, jak zaplacic moze popros o fakture. Placac upewnij sie ze jest to zaplata za te aukcje aby w razie reklamacji nie bylo watpliwosci.

lub popros o poprawke aukcji (nie jestem pewien czy to mozliwe) lub o nowa aukcje.

W metodach wysylki jest lista krajow do ktorych wysyla.

I bylo kiedys wyszczegolnione kto nie moze licytowac gdzies na stronie aukcyjnej.
Wiadomość 4 z 5
ostatnia odpowiedź

Zakup za granica

enigmak
Użytkownik
Ale ja tej aukcji niestety nie wygralam, poniewaz nie moglam zalicytowac. Pytalam juz po fakcie, bo wydalo mi sie to niezrozumiale.
Wiadomość 5 z 5
ostatnia odpowiedź