03-05-2025 15:35
Witam
Mam pytanie. Kupiłem szlifierkę z regulacją obrotów w USA. Okazało się kiedy przyszła że jest uszkodzona, regulacja obrotów nie działa. Oczywiście zrobiłem zwrot. Szlifierka według ebay jest już w USA, została zwrócona. Co w takim przypadku z opłatami celnymi, vatem i kosztami wysyłki? Czy zostaną też zwrócone ? Ile czasu sprzedawca ma na zwrot ? Nie za bardzo odpowiada na wiadomości.
Pisałem już w tej sprawie do administracji ebay. Dziwne bo mimo iż zaznaczyłem że kopia ma przyjść na mój email to nie przyszła. Wysłałem 4 dni temu wiadomość. Ile czasu się czeka na odpowiedź z administracji ebay ?
03-05-2025 18:02
Czy zwrot nastąpił w ramach sporu wszczętego na eBay tzn. czy otworzyłeś formalny spór na eBay?
Jeśli tak to sprzedawca ma kilka dni na dokonanie zwrotu. Jeśli tego nie uczyni to powinien być przycisk na stronie sporu gdzie zażądasz ingerencji eBay.
03-05-2025 20:17
Dziękuję za odpowiedź. Wysłałem zwrot jako przedmiot uszkodzony. Dostałem z automatu etykietę do wysyłki. Nigdzie w ebayu nie widzę możliwości poproszenia o interwencji ebay lub otworzenia sporu. W pomocy ebay jest napisane że jeśli przedmiot dojdzie uszkodzony to powinienem go odesłać z informacją o uszkodzeniu i opisać w uwagach problem, dołączyć zdjęcia. To uczyniłem. Jeśli sprzedawca nie zwróci środków w ciągu 2 dni od otrzymania zwrotu to wtedy mam poprosić o pomoc ebay. Jak ja mam to zrobić? Gdzie jest opcja "otwarcie sporu" ? Nigdzie na stronie z przedmiotem nie znalazłem tej opcji.
04-05-2025 00:25
Wygląda na to że odesłałeś bez otwierania sporu korzystając z opcji odsylki. Dlatego nie masz przycisku aby spowodować ingerencję EBay. Pozostaje czekać aż sprzedawcą zwróci i jeśli nie skontaktuj się z eBay
04-05-2025 07:06
Od początku kiedy otrzymałem przedmiot nie miałem opcji otwarcia sporu. To jest wysyłka międzynarodowa ebay i tutaj jakby wszystko działo się automatycznie. Zwrot pieniędzy jakby był dokonywany przez ebay a nie sprzedawcę po dotarciu do centrum międzynarodowych przesyłek w USA . Może dlatego nie było opcji otwarcia sporu? Tutaj jest to opisane: