USPS First Class a Priority

sla-woj
Użytkownik
Witam!
Może ktoś mi jasno wyjaśni.
Przesyłkę wysłano 7 grudnia, wg sprzedawcy Priority Mail International. Nie dociera do dziś (19 stycznia). Otworzyłem spór kilka dni temu (musiałem, bo mija 45 dni), dostałem numer trackingu USPS, ale tam jest informacja:
Class: First-Class Mail International
Service(s): International Letter

Czy to ma jakieś większe znaczenie, na tyle by warto otworzyć roszczenie? Nie chciałbym bruździć sprzedawcy...
Jaka właściwie jest dla kupującego różnica między PMI i FCMI poza tym, że Priority jest teoretycznie szybsze?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Sławek
Wiadomość 1 z 6
ostatnia odpowiedź
5 ODPOW. 5

45 dni to jest na PayPal'u, a na ebay'u jest 60 dni

jeśli na etapie sporu, wymiana zdań ze sprzedającym nie przynosi rezultatu eskaluj do rangi roszczenie i się tym nie przejmuj. Tylko pamiętaj raz zamkniętego sporu, nie można ponownie otworzyć.

Jaka jest różnica First jest ekonomiczna, nie rejestrowana. Priority rejestrowana, szybsza i droższa
na pytania odpowiadam tylko i wyłącznie na moim oficjalnym fanpage'u na facebooku http://www.facebook.com/pages/pierebay/265041323615805?ref=hl
zalajkuj o odpowiedz na pytanie. Dzięki. Na PW wiadomości nie odpowiadam. Thx
Wiadomość 2 z 6
ostatnia odpowiedź

sla-woj
Użytkownik
Dzięki. Trochę grzebałem w necie i chyba to nie jest takie oczywiste co do rejestracji. Na stronie USPS jest takie info:
-*Tracking is not available for the Priority Mail International Flat Rate Envelope or the Priority Mail International Small Flat Rate Box.
A przypuszczalnie to mogło być w kopercie - ksiązka ważąca 29 oz.
Z kolei tu:http://delivery.rice.edu/Manual.cfm?doc_id=1298
wyczytałem, że FCMI może zmieniać się automatycznie w priority przy pewnej wadze: First Class Maill automatically becomes Priority Mail if it is 13 oz. or more, up to a maximum weight of 70 pounds.

Zatem do pewnego stopnia wszystko gra, choć w opisie jednak uczciwiej byłoby napisać First Class a nie Priority. Jeśli dobrze rozumuję. Czyli co, zaproponować zwrot mimo to?
Pozdrawiam
Wiadomość 3 z 6
ostatnia odpowiedź

lg404
Użytkownik
I jak tam udalo sie cos wyklarowac, przesylka przyszla?

Ja mam z kolei pytanie jak dlugo w praktyce ten PRIORITY mail international idzie do PL z Waszego doswiadczenia ? tydzien czy bardziej dwa a moze regularnie kolo np. 8 dni roboczych ? w teorii jest "6-10" business days

U mnie mowa o wiekszej paczce, wiec nia ma takiego problemu jak slawoj opisal powyzej. Jak dla mnie dziwne to jest...nawet jesli byloby lekkie to czas dostawy i typ (przesylka registered) nie moga sie zmienic na nizsze niz bylyby oplacone, to bylby jakis absurd 😉
Wiadomość 4 z 6
ostatnia odpowiedź

becku82
Użytkownik

wiec tak. przesylka o ktorej mowa traktowana jest w polsce jako ekonomiczna. USPS nadaje numer tej przesylke i poki jest w USA mozna ja namierzyc. po opuszczeniu stanow jest nie do namierzenia bo jest to przesylka nierejestrowana (mimo nadania numeru). nawet przy odbiorze nic sie nie podpisuje.

i prawda jest taka za kazdy w polsce moze ja ukrasc.

ma numer, a jest nierejestrowana, zapytacie?

tak samo jak polskie listy polecone. maja numer, ale trafiaja do wora i kazdy z kolei nie jest pozniej rejestrowany.

tak samo priority mail int. w polsce listonosz czxy konwojent moze sobie ja przywlaszczyc i nikt nic nikomu nie udowodni, a to atrakcyjne przesylki, bo przy wysylce podaje sie co jest w srodku i jaka ma wartosc.

jest dodatkowa opcja ubezpieczenia przy wysylaniu tej przesylki. wtedy przynajmniej mozna odzyskac kase, a tak....

Wiadomość 5 z 6
ostatnia odpowiedź

becku82
Użytkownik

jeszcze jedno. w zwiazku z tym ze podajemy zawartosc i wartosc zlodzieje wybieraja atrakcyjniejsze pudeleczka dla siebie.

przy wysylce jest mozliwosc doplaty do przesylki aby byla ona rejestrowana.

ale przy cenie podstawowej w granicach $13-$14 za small flat box rejestrowaqnie kosztuje dodatkowe $11.

wiecej szczegolow:

http://ircalc.usps.gov/

zaznaczcie ktores pudełko (small, medium or large) potem mozecie dodac dodatkowe uslugi klikajac ADD EXTRA SERVICES i wszystko widac jak na dłoni.

Wiadomość 6 z 6
ostatnia odpowiedź