USPS First Class a Priority
- Oznacz jako nowe
- Dodaj do sekcji Moje zakładki
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednie treści
19-01-2010 12:35
Może ktoś mi jasno wyjaśni.
Przesyłkę wysłano 7 grudnia, wg sprzedawcy Priority Mail International. Nie dociera do dziś (19 stycznia). Otworzyłem spór kilka dni temu (musiałem, bo mija 45 dni), dostałem numer trackingu USPS, ale tam jest informacja:
Class: First-Class Mail International
Service(s): International Letter
Czy to ma jakieś większe znaczenie, na tyle by warto otworzyć roszczenie? Nie chciałbym bruździć sprzedawcy...
Jaka właściwie jest dla kupującego różnica między PMI i FCMI poza tym, że Priority jest teoretycznie szybsze?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Sławek
- Oznacz jako nowe
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
19-01-2010 13:43
jeśli na etapie sporu, wymiana zdań ze sprzedającym nie przynosi rezultatu eskaluj do rangi roszczenie i się tym nie przejmuj. Tylko pamiętaj raz zamkniętego sporu, nie można ponownie otworzyć.
Jaka jest różnica First jest ekonomiczna, nie rejestrowana. Priority rejestrowana, szybsza i droższa
zalajkuj o odpowiedz na pytanie. Dzięki. Na PW wiadomości nie odpowiadam. Thx
- Oznacz jako nowe
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
19-01-2010 14:06
-*Tracking is not available for the Priority Mail International Flat Rate Envelope or the Priority Mail International Small Flat Rate Box.
A przypuszczalnie to mogło być w kopercie - ksiązka ważąca 29 oz.
Z kolei tu:http://delivery.rice.edu/Manual.cfm?doc_id=1298
wyczytałem, że FCMI może zmieniać się automatycznie w priority przy pewnej wadze: First Class Maill automatically becomes Priority Mail if it is 13 oz. or more, up to a maximum weight of 70 pounds.
Zatem do pewnego stopnia wszystko gra, choć w opisie jednak uczciwiej byłoby napisać First Class a nie Priority. Jeśli dobrze rozumuję. Czyli co, zaproponować zwrot mimo to?
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
02-02-2010 10:00
Ja mam z kolei pytanie jak dlugo w praktyce ten PRIORITY mail international idzie do PL z Waszego doswiadczenia ? tydzien czy bardziej dwa a moze regularnie kolo np. 8 dni roboczych ? w teorii jest "6-10" business days
U mnie mowa o wiekszej paczce, wiec nia ma takiego problemu jak slawoj opisal powyzej. Jak dla mnie dziwne to jest...nawet jesli byloby lekkie to czas dostawy i typ (przesylka registered) nie moga sie zmienic na nizsze niz bylyby oplacone, to bylby jakis absurd 😉
- Oznacz jako nowe
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
26-01-2011 00:02
wiec tak. przesylka o ktorej mowa traktowana jest w polsce jako ekonomiczna. USPS nadaje numer tej przesylke i poki jest w USA mozna ja namierzyc. po opuszczeniu stanow jest nie do namierzenia bo jest to przesylka nierejestrowana (mimo nadania numeru). nawet przy odbiorze nic sie nie podpisuje.
i prawda jest taka za kazdy w polsce moze ja ukrasc.
ma numer, a jest nierejestrowana, zapytacie?
tak samo jak polskie listy polecone. maja numer, ale trafiaja do wora i kazdy z kolei nie jest pozniej rejestrowany.
tak samo priority mail int. w polsce listonosz czxy konwojent moze sobie ja przywlaszczyc i nikt nic nikomu nie udowodni, a to atrakcyjne przesylki, bo przy wysylce podaje sie co jest w srodku i jaka ma wartosc.
jest dodatkowa opcja ubezpieczenia przy wysylaniu tej przesylki. wtedy przynajmniej mozna odzyskac kase, a tak....
- Oznacz jako nowe
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
26-01-2011 00:09
jeszcze jedno. w zwiazku z tym ze podajemy zawartosc i wartosc zlodzieje wybieraja atrakcyjniejsze pudeleczka dla siebie.
przy wysylce jest mozliwosc doplaty do przesylki aby byla ona rejestrowana.
ale przy cenie podstawowej w granicach $13-$14 za small flat box rejestrowaqnie kosztuje dodatkowe $11.
wiecej szczegolow:
http://ircalc.usps.gov/
zaznaczcie ktores pudełko (small, medium or large) potem mozecie dodac dodatkowe uslugi klikajac ADD EXTRA SERVICES i wszystko widac jak na dłoni.