anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Telefon z Chin - brak paczki i zwrotu pieniędzy.

Witam serdecznie, 6 września 2013 roku zakupiłem telefon Lenovo A830 za kwotę niemal 140 funtów. Przebywałem wtedy na terenie Wielkiej Brytanii, gdzie również zamówiłem telefon na tamtejszy adres - sprzedawca zapewnił mnie iż zakupiony przedmiot dostanę przed 23 września, kiedy to miałem samolot powrotny do kraju. Tak się jednak nie stało, sprzedawca stwierdził iż paczkę cofnięto w urzędzie celnym i nadał jeszcze raz. Nie wziął jednak pod uwagę iż wysłał paczkę ponownie na ten sam adres po 23 września, kiedy to byłem już na terenie Polski, POMIMO kilku maili i prośby przysłania do Polski na nowy adres. Założyłem spór (w angielskiej wersji serwisu), który jednak skończył się nie przychylnie dla mnie. Nie otrzymałem zwrotu gotówki a obsługa klienta doradziła mi dogadać się ze sprzedawcą bądź (!)odebrać paczkę w Anglii, do której nie mam już możliwości powrotu. Udało mi się jednak dogadać ze sprzedawcą, że jeśli paczka wróci do niego wyśle ją ponownie na mój polski adres. Kiedy wreszcie po 2 miesiącach oczekiwania paczka została zwrócona do sprzedawcy, ten z kolei ignoruje moje maile i jak się domyślam nie zamierza wysłać telefonu ponownie. Poinformowałem o tym ponownie serwis Ebay, jednak zostaję zbywany mailami iż sprzedawca zrobił wszystko zgodnie z ich polityką. Ja jednak zostałem pozbawiony sporej kwoty a zakupionego przedmiotu jak nie miałem, tak nie mam. Poniżej podaję nr paczki oraz stronę na której jest dowód na to iż paczka wróciła do użytkownika. http://www.ems.com.cn/mailtracking/e_you_jian_cha_xun.html Numer przesyłki: EE626751003CN
Jakieś pomysłu co powinienem zrobić? Cierpliwość mi się kończy a strata 750 zł to jednak nie tak mało.

Wiadomość 1 z 4
ostatnia odpowiedź
3 ODPOW. 3

Dot.: Telefon z Chin - brak paczki i zwrotu pieniędzy.

A nie otworzyłeś sporu na Paypalu?

Szczerze to jestem w szoku że przyznali rację sprzedającemu. Może to inny eBay? Emotikon: sfrustrowany

Przecież eBay nie chroni sprzedających....

Wiadomość 2 z 4
ostatnia odpowiedź

A czy na paypalu mogę odwoływać się o zwrot gotówki mimo iż transkacja przebiegła na ebayu? Sądzę że dostałbym tę samą odpowiedź. Pomimo wielokrotnego wysyłania maili, ebay twierdzi iż sprzedający wysłał paczkę, na co dowodem jest nr EMS i mogłem poprosić kogoś z rodziny/będącego na miejscu o odbiór telefonu lub zaczekać jak paczka wróci do sprzedawcy i poprosić go o ponowną wysyłkę. Paczka została oclona i zapewne dlatego nie dotarła do drzwi mojego nieaktualnego już mieszkania, znajomi jednak którzy nadal tam mieszkają (rzetelni ludzie) zapewniają że nie dotarł żaden list z urzędu celnego etc. dotyczący paczki. Po mailowych wyjaśnieniach z urzędem celnym dostałem nr telefonu, na który jednak nie mogłem się dodzwonić.  Później to zauważyłem, że paczka zdążyła zostać zwrócona do nadawcy ponieważ nikt się po nią nie upomniał. W tym jednak momencie sprzedający zgadzał się na ponowna wysyłkę telefonu na nowy, POLSKI adres, jednak kontakt się urwał. WIelokrotnie informowałem go że jeśli nie wyśle telefonu to zgłoszę ponownie sprawę do ebaya, a jeśli nie poskutkuję to na policję. Ten jednak nic sobie z tych wiadomości nie robi.

Wiadomość 3 z 4
ostatnia odpowiedź

Niestety paypal również mnie zbył:

"Panie T*****,   prosimy zrozumieć że w momencie gdy sprawa była/jest prowadzona w serwisie eBay, nasz serwis nie ma dostępu do jakichkolwiek szczegółów sprawy. W związku z powyższym zachęcamy do kontaktu bezpośrednio z serwisem eBay, aby otrzymać szczegółowe informacje na temat Pańskiej sprawy. Proszę również mieć na uwadze, że mając spór na serwisie eBay nie może Pan na ta samą transakcje otworzyć sporu na serwisie PayPal."

Jakieś pomysły jak mogę jeszcze zdziałać w tej sprawie?

Wiadomość 4 z 4
ostatnia odpowiedź