17-10-2025 20:23
Witam
Czy ktoś wie czy ebay po sprzedaży przedmiotu w USA będzie jakoś kupującemu naliczał te 15 procent cła. Pytam bo USA sobie wymyśliło że teraz jak coś wysylasz do USA to od razu z góry płacisz na poczcie czy u kuriera opłatę celną.
Ebay z tego co czytałem nie uwzględnia więc po sprzedaży bym musiał kontaktować się prywatnie z kupującym ( na co ebay nie pozwala) aby dodatkowo przelał mi 15 procent cła które muszę za niego zapłacić.
Wiecie coś na ten temat lub macie jakieś pomysly?
18-10-2025 01:23
Nie ma pomysłów. Zakupy w toku, te zapłacone a nie wysłane jeszcze, czekają i wygląda na to że trzeba będzie anulować bo nikt przy zdrowych zmysłach nie zapłaci $70 za wysyłkę przedmiotu za $20. Widzę że wielu sprzedawców w Polsce podaje, dodaje te wysokie koszty wysyłki do aukcji i przestają być konkurencyjni. Przypuszczam że sytuacja w innych krajach dotkniętych taryfami jest podobna.
Anuluj transakcje i wystaw ponownie z nową opłatą za wysyłkę. Możesz zawiadomić kupującego co się stało , może kupi.
Wyjscie z sytuacji wynaleźli… oczywiście, Chińczycy. Magazynują mianowicie towar na terenie kraju rynku i z tego magazynu następuje wysyłka za nominanalna opłata i lokalnym porto.
Musi im się opłacać, może mniej ale zawsze coś, bo prosperują.
18-10-2025 08:09
Tylko ja wystawiam kilka aukcji i nie wiem nigdy jaka będzie cena końcowa.
Załóżmy ze Poczta Polska wreszcie przywróci wysyłkę do USA i koszt jaki dotychczas ustawiałem do zapłaty za wysyłkę do USA to 12$ bo to były małe przedmioty. Tylko co potem robić jak po zakończeniu aukcji kupujący zapłaci za przedmiot i wysyłkę a ja na Poczcie będę musiał zapłacić 15 procent cła z góry? Z tego co czytałem to eBay tego w opłatach dla kupującego nie uwzględnia.
W ogóle to przecież było że deklarowało się wartość przesyłki i potem w USA celnik jesli wybrał ją losowo do oclenia płacił kupujący.
18-10-2025 18:17
Wybierz ekonomiczne usługi pocztowe: Poczta Polska oferuje tańsze opcje przesyłek międzynarodowych, choć czas dostawy może być dłuższy.
Korzystaj z firm kurierskich oferujących promocje: Czasem firmy takie jak DHL, FedEx czy UPS mają promocje lub zniżki na przesyłki do USA.
Unikaj przesyłek ekspresowych i dodatkowych usług: Usługi ekspresowe i ubezpieczenia podnoszą koszt wysyłki.
Pakuj paczkę lekko i kompaktowo: Waga i rozmiar paczki mają duży wpływ na cenę.
Dokładnie deklaruj wartość przesyłki: Nie zaniżaj wartości, ale też nie zawyżaj — urzędy celne mogą to sprawdzać.
Wysyłaj przedmioty o niskiej wartości: Przesyłki o wartości poniżej określonego progu (np. 150 euro) mogą być zwolnione z cła lub VAT.
Sprawdź listę przedmiotów zwolnionych z opłat: Niektóre produkty mogą być zwolnione z cła lub podatków.
Korzystaj z usług z automatyczną odprawą celną: Poczta Polska i niektóre firmy kurierskie oferują takie usługi, co może zmniejszyć ryzyko dodatkowych opłat i opóźnień.
Unikaj wysyłki przedmiotów objętych restrykcjami lub zakazami: Mogą one generować dodatkowe koszty lub zatrzymanie przesyłki.
18-10-2025 18:22
Poczta Polska zaczęła pobierać opłaty celne z góry, ponieważ nowe amerykańskie przepisy celne znoszą zasadę „de minimis” i wymagają wcześniejszego uregulowania należności, aby przesyłki mogły zostać przyjęte i odprawione.
Administracja prezydenta Trumpa wprowadziła nowe taryfy celne, które objęły również przesyłki o wartości poniżej 800 USD — wcześniej zwolnione z opłat na mocy zasady „de minimis”
Od sierpnia 2025 Stany Zjednoczone wymagają opłat celnych od wszystkich przesyłek, niezależnie od ich wartości. Wysokość opłat zależy od kraju pochodzenia — np. dla UE może wynosić ok. 80 USD, a dla Chin nawet 200 USD
W odpowiedzi na nowe regulacje, Poczta Polska czasowo wstrzymała wysyłki do USA i zmieniła sposób obsługi przesyłek międzynarodowych
Aby uniknąć opóźnień i zwrotów, opłaty celne są teraz pobierane z góry — jeszcze przed nadaniem przesyłki. Dzięki temu możliwe jest wcześniejsze zgłoszenie celne i sprawna odprawa
Od 2021 roku Poczta Polska wdrożyła też unijne przepisy, które nakładają obowiązek poboru VAT i cła przez operatorów pocztowych przy przesyłkach spoza UE
Wcześniej odbiorca mógł samodzielnie dokonać odprawy celnej, ale obecnie proces ten został zautomatyzowany i przejęty przez Pocztę Polską.
W przypadku przesyłek o wartości do 150 euro, Poczta oferuje uproszczoną usługę odprawy, bez konieczności kontaktu z urzędem celnym