08-01-2011 21:07
Witam. Przedstawie moze sprawe od poczatku.
Kupilem w listopadzie czescido motoru na ebayu w USA. platnosci dokonalem poprzez paypal kilka dni pozniej. Sprzedawca wyslal czesci poprzez USPS przesylka typu Priority Mail International 7 grudnia.
Paczka dosc duza (okolo 50-60 cm dlugosci , 30-40 szerokosci i okolo 25 wysokosci). Po wysylce oczywiscie powiadomil mnie ze nadal i podal numer trackingowy.Takze zaczalem sobie monitorowac gdzie paka sie znajduje.No i slad sie urwal na tym jak paczka opuscila obszar celny USA w Miami dnia 10 grudnia.
Wczesniej rzeczy , ktore kupowalem w USA i wysylane byly dokladnie tak samo (USPS Priority...) dochodzily max do 15 dni. A teraz miesiac ponad i paczki nadal nie widac 😞 a USPS przewiduje ze do okolo 10dni roboczych powinna dotrzec.
Paczka zaczyna sie na CP... jakby to mialo jakies znaczenie.
Na stronie USPS widnieja tylko takie statusy:
Label/Receipt Number: CP73 2120 817U S Expected Delivery Date: December 8, 2010 Class: Priority Mail International Parcels Service(s): International Parcels Status: International Dispatch Your item left the United States from ISC MIAMI FL (USPS) at 5:44 pm on December 10, 2010. Information, if available, is updated periodically throughout the day. Please check again later.
Detailed Results:
International Dispatch, December 10, 2010, 5:44 pm, ISC MIAMI FL (USPS) Arrival Acceptance, December 07, 2010, 2:32 pm, FORT LAUDERDALE, FL 33317
Na stronie PP wpisujac ten numer trackingowy te same info uzyskuje z tym ze widac do jakiego krajupaczka powinna isc i jest PL.
Bylem na poczcie dowiedziec sie czynie lezy gdzies w koncie i nie ma. dzwonilem na infolinie i to samo mi mowia co moge sam sprawdzic.
Macie moze jakies informacje gdzie moznaby sie dowiedziec cos woiecej ? Moze gdzies w jakims oddziele po drodze maja inny system / rejestr paczek niz ten ogolnodostepny ?
Czymoze to normalne ze takie wieksze paczki troche dluzej ida ?
Moze na droge morska trafila ? Zdarzylo sie komus ?
09-01-2011 04:05
Moj list lezal miesiac na cle.
Zapytaj w lokalnej komorze celnej. Zapytaj na poczcie ktora to i gdzie
09-01-2011 14:50
zapomnialem dodac ze oczywiscie sprawe zglosilem sprzedajacemu, on zglosil reklamacje do USPS. Spor na paypalu zalozylem profilaktycznie. Na celny w warszawie dzwonilem ale powiedzieli ze oni nie prowadza rejestru paczek i nie sa w stanie udzielic mi informacji.
10-01-2011 18:09
O dziwo dzisiaj obdzwaniajac wszystkie urzedy poczty odpowiedzialne za paczki z zagranicy na pocztowym urzedzie celnym w Wawie podano mi numer do magazynu gdzi sa przechowywane paczki zatrzymane przez celny. Nawet mila obsluga sie okazala 🙂 Po podaniu numeru poszukiwanej paczki Pani po drugiej stronie sluchawki po chwili uslyszalem informacje ze paczka dopierodzis zjawila sie w Polsce (w trackingu USPS jak i PP oczywiscie nic takiego nie bylo wyszczegolnione). Dzis po poludniu sprawdzajac status na stronie nagle status sie pojawil ze weszla do PL obaszaru celnego.
Mam tylko nadzieje ze przez celny przejdzie bez zatrzymania i do piatku dojdzie bo w piatek mija termin do zgloszenia roszczenia na paypalu.
21-01-2011 13:51
Witaj mam taki sam problem co ty obdzwonilem Poczte odwiedzialna za przysylki z zagranicy ale nie uzyskalem informacji odnosnie mojej przysylki, czy mozesz podacc nume telefonu do tego urzedu celnym w Wawie gdzi sa przechowywane paczki zatrzymane przez celny?
Pozdrawiam
21-01-2011 23:36
'
22-01-2011 01:06
jeszcze parę dni się wstrzymam z roszczeniem, do 01.02.2011 🙂
23-01-2011 00:54
dzwoń 225481356 ja mam taki ale sprawdzony w 100% pod warunkiem, że masz traking
dzwonisz 24 h/ na dobę oprócz niedziel
23-01-2011 09:37
Pod tym numerem newiele sie dowiesz. Tzn to cona stronie trackingu poczty bo maja ten sam system.
Najlepiej jechac na celny osobiscie bo od reki praktycznie wszystko zalatwisz.
Zadzwon pod numer 22 548 14 42/44 ( numer do magazynu celnego) Przedstaw sie grzecznie i popros zeby Ci podano numer katalogowy pod jakim Twoja przesylka jest zatrzymana. Z tym numerem najlepiej udac sie na Celny i kwitologie zalatwic. Tak bedzie najszybciej.
celny ma 20 dni na zalatwienie czynnosci zwiazanych z Twoja paczka i jak spraw anie zostanie wyjasniona to odsyla do nadawcy.
Moja paczke trzymali ponad tydzien i jeszcze by to trwalo , gdybym sie nei wkur... i pojechal do nich osobiscie. Tam wszystkie formalnosci zalatwisz praktycznie od reki. Wez dowod osobisty.
23-01-2011 11:11
Nigdy , ale to nawet przez chwilę , niech wam nie przychodzi do głowy aby skorzystać z usług tej złodziejskiej firmy . Mają tak opracowany system jak okraść klienta z kasy w świetle prawa . Ja sie pokusiłem raz i całe szczęście że jestem w plecy tylko 66 USD . Pamietaj nigdy VIADDRESS !!!