Podwójnie naliczony VAT

Witam

Ma ktoś pomysł jak tego uniknąć.

Niedawno zakupiłem na ebay.com towar za który zapłaciłem + koszt wysyłki + z góry podatek Vat

Ku mojemu zdziwieniu doszło do polski na urzad celny w w-wie i tam policzyli ponownie vat od całosci.

Żenujące jest to, że do przesyłki była dołączona faktura z wyraźnie widoczna pobraną opłatą podatku Vat ,widzieli kwotę ogólną ale "pieto wyżej "na fakturze nie widzieli pobranego juz podatku.

Przesyłki nie odebrałem adnotując na niej coś w stylu "nienależnie naliczone opłaty"

Informacje również wysłałem do urzędu celno-pocztowego z dokumentacją.

Mam nadzieję ze to pomoże .

W ostateczności będę składał jeszcze reklamację.

Moje pytanie następujące.

Czy ktoś miał taki przypadek po 1 lipca br?

i jak sie z tym poradził.

Pozdrawiam

Rafal

Wiadomość 1 z 33
ostatnia odpowiedź
32 ODPOW. 32

Dot.: Podwójnie naliczony VAT

cześć nie kręcą, ale nie informują, że jeśli jesteś odbiorcą fizycznym to masz prawo wyboru agencji celnej i na Pana Boga nie wybierajcie FEDEX to najgorzej zorganizowana odprawa celna EVER jaką przeżyłem, kiedy kupiłem noże z Japonii za 1.5EUR. FEDEX doliczy do ogólnych kosztów + Faktura o tak: nasze transporty (koszt ukryty i nienależnie naliczony bo od Paryża cargo do Warszawy to zwolniony z opłat transport wewnątrz unijny i powinien być naliczony osobno z VAT%) + każdy dzień magazynowania 60zł netto + koszt przesyłki w tym niby 0 koszt transportu Tokyo - Paris + cło ze stawką % pozycja A. od wszystkiego 23% VAT (pozycja B) na CRM lub innym dokumencie celnym i A. + B. = C ały koszt  towaru. Polecam zadbać o umowę z agencją celną która ma swoje z góry określone w cenniku stawki odpraw.

Wiadomość 31 z 33
ostatnia odpowiedź

Mi ebay właśnie wywalił z tekstem, że oni domagają się paragonu, a zawarty świstek z poczty polskiej nie jest dla nich wystarczającym dowodem. 

Wiadomość 32 z 33
ostatnia odpowiedź

Ktoś niekompetentny odpisał. Napisz tutaj

IMG_0457.png

Wiadomość 33 z 33
ostatnia odpowiedź