08-03-2012 00:40
Cześć,
sprawa wygląda tak:
1. Dwa dni temu wygrałem aukcję na pakiet książek o wartości $177,50 (razem z przesyłką z USA).
2. Wczoraj zapłaciłem via PayPal.
3. Dziś dzwoniłem do Fedexu (w opisie aukcji napisane było, że paczka pójdzie Fedex International Economy) z pytaniem o ewentualne dodatkowe opłaty (cło, Vat etc.). Dostałem informację, że powinienem wyciagnąć od sprzedawcy numer listu przewozowego (czy lotniczego, whatever:) i na tej podstawie dogadywać się z Fedexem w sprawie dostarczenia.
4. Natychmiast napisałem wiadomość z tym pytaniem do sprzedawcy.
5. Jego odpowiedź to (1) Wysłał paczkę nie Fedexem, a DHLem (żeby możliwie uniknąć właśnie opodatkowania) i (2) numer listu poda mi za 2-3 dni, bo "tyle trwa wygenerowanie takowego w przypadku transportu międzynarodowego".
To moja pierwsza paczka ze Stanów, więc moje pytanie do was - czy sprzedawca nie ściemnia?
Pozdrawiam
12-03-2012 07:08
Hej,
no proszę-sprzedawca podał tracking number, z tym, że sprzedawca jest z Los Angeles, a paczka idzie z... Hong Kongu:D
Monday, March 12, 2012 Location Time
6 Departed Facility in HONG KONG - HONG KONG HONG KONG - HONG KONG 5:27 AM
5 Processed at HONG KONG - HONG KONG HONG KONG - HONG KONG 3:54 AM
Sunday, March 11, 2012 Location Time
4 Arrived at Sort Facility HONG KONG - HONG KONG HONG KONG - HONG KONG 4:43 AM
3 Departed Facility in HONG KONG - HONG KONG HONG KONG - HONG KONG 4:09 AM
2 Processed at HONG KONG - HONG KONG HONG KONG - HONG KONG 3:52 AM
1 Shipment picked up HONG KONG - HONG KONG 3:02 AM
Czy ktoś może to po ludzku wytłumaczyć?:)
Tym bardziej, że sprzedawca twierdził, że paczkę wysłał w środą 7 marca z LA, a tracking zaczyna się w niedzielę 11 marca w HK. WTF?:D
12-03-2012 14:00
Mały update:
Dzwoniłem do DHL i konsultant poinformował mnie, że paczka faktycznie wyszła z Hong Kongu, dziś/jutro powinna być we Frankfurcie, następnie w Lipsku i w środę/czwartek być już u mnie. Przesyłka jest rejestrowana, więc nie ma możliwości zaginięcia po drodze.
Sprzedający oznaczył wartość przesyłki jako $32,00, a zatem sporo poniżej prawdziwej wartości, ale facet powiedział wprost, że to jest nagminne (cło eksportowe w HK) i oni, jako kurierzy, na to nie zwracają uwagi. Przesłał mi fakturę proformę do przetłumaczenia, aby ułatwić pracę chłopakom z agencji celnej i tutaj pojawia się problem. Powiedział, że koszt usługi reprezentacji przed Urzędem Celnym wynosi 70,00 PLN. Zastanawiam się czy to jest konieczne. Co o tym sądzicie?
Dodam, że jakość obsługi przez infolinię DHL na najwyższym poziomie. Zdecydowanie lepiej niż poprzednio przy okazji telefonu do FEDEXu (choć tam natychmiast wiedzieli, że nie będzie cła, a VAT wyniesie tylko 8%, a w DHL poprosili o maila do działu agencji celnej DHL).
Tak więc zobaczymy CZY paczka przyjdzie, KIEDY przyjdzie i czy faktycznie to będzie TO, co zamawiałem (zamówienie w LA, wysyłka z HK, a na fakturze Pekin). Ciekawa kombinacja. No nic, dzięki chłopaki za pomoc - napiszę jak juz coś przyjdzie:)
13-03-2012 16:51
Final update:
Paczka dotarła dziś przed południem. Muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem-wyszła z HK w niedzielę wieczorem, a dzis już była w miejscu docelowym. Wielki plus dla DHL - nie dość, że nie naliczyli żadnych dodatkowych opłat, to jeszcze kontakt z nimi był po prostu wzorowy. Głupio mi ich tak reklamować, ale jeszcze nie zdarzyło mi się coś takiego:)
Dzięki wam za pomoc i życzę wam, żeby wszystkie międzynarodowe transakcje przebiegały wam (i mnie także) w tak sprawny sposób:)
13-03-2012 18:43
gratki i samych owocnych zakupów życzę :))