Jak kupować w granicach Unii posiadając VAT UE
- Oznacz jako nowe
- Dodaj do sekcji Moje zakładki
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednie treści
18-01-2024 15:49 — edytowano 18-01-2024 15:50
Cześć,
czytam forum, tematy są dość podobne, ale o radzeniu sobie z pojawiającym się problemem, a nie jego zapobieganiu.
Tak więc w jaki sposób kupować przez Ebay bez doliczania VAT posiadając VAT-EU?
Założyłem drugie konto - na firmę, ale i tak nie znalazłem możliwości zamówienia jakiegoś towaru np. z Niemiec gdzie ten vat nie był by doliczony.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
Jak kupować w granicach Unii posiadając VAT UE
- Oznacz jako nowe
- Dodaj do sekcji Moje zakładki
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednie treści
19-01-2024 17:51 — edytowano 19-01-2024 17:53
"... PRZEZ Ebay...", nie OD 😉
Nie rozumiem czym spowodowane jest to mydlenie oczu użytkownikom Ebay. Przeczytałem wiele tematów z tego forum. I w każdym bez względu na to od kogo dana osoba kupowała było przedstawiane wyjaśnienie:
"Nie można ominąć płacenia VATu kupując na eBay. Jeśli VAT zostanie policzony podwójnie, eBay zwróci ten który pobrał po przedstawieniu dowodu zapłaty na granicy ."
Inna sprawa:
Jedynym sposobem uniknięcia VAT jest zakup w kraju bezvatowym."
W każdym kraju będącym członiem Unii Europejskiej można zakupić z 0% VAT.
Pozatym:
"Jesli chodzi o sklepy to juz inna bajka nadajaca sie na jedno z ekonomicznych forum. "
No przepraszam, ale to już bzdura, a raczej dorabianie skomplikowania do bardzo prostego pytania, które bezpośrednio dotyczy Ebay.
"Aczkolwiek minimalizacja opodatkowania zakupujac w krajach bezwatowych jest i tu jak najbardziej mozliwa"
Mydlenia ciąg dalszy.
Tymczasem typowa odpowiedz sprzedawcy, który sprzedaje przez Ebay:
"We can make a new invoice but we must declare VAT because you buy it over Ebay"
Zanim sam to sprawdzę - czy Ebay stoi na drodze wystawiania przez sprzedających faktur z zerowym VATem, tudzież odwrotnym obciążeniem, mimo unijnym przepisów o VAT?

- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »