Ebay,niemcy. Prosze o pomoc.

Proszę o informacje. Kupiłem części do auta. Sprzedawca prywatny,niemcy,ebay. Gośc nie zabezpieczył albo celowo wsadził uszkodzona część która dyskfalifikuje calą naprawę. DHL parcel odmawia rekompensaty bo uważa że jest podwykonawcą dhl niemcy. Ebay wkracza do dyskusji. Po kilku dniach wraca mi pieniądze z programu ochrony kupującego. Jestem spokojny,części lezą, w trakcie weryfikacji kolejnego elementu okazuję się że druga część nie pasuje do reszty.  Mimo to nie wzrusza mnie to ponieważ odzyskałem pieniądze. Do dziś, sprzedawca po 5 tygodniach chce odzyskać pieniądzę lub ja mam odesłać paczkę. Nie godze się na to, powiedziałem że wysyłka jest droga i on ma pokryć koszt. Ten oznajmił że dziś juz teraz idzie na policje. Co mam robić bo nigdy nie miałem takich problemów. Prosze o radę. Dziekuje

Wiadomość 1 z 4
ostatnia odpowiedź
3 ODPOW. 3

Dot.: Ebay,niemcy. Prosze o pomoc.

Dodam że sprzedawca na pierwszym etapie nie chciał słyszeć o zwrocie, po chwili zgodził się ma mój zwrot ale za mniejszą kwotę , ze 190 euro na 140 eur. Odżuciłem jego propozycję. Nie przystał na pokrycie uszkodzonego 1 elementu z całej przesylki. Robiłe wszystko aby się dogadać. Czytałem regulamin ebay, proszę o interpretacje.

Gdy przedmiot nie zostanie zwrócony sprzedawcy

Możemy wysłać kupującemu zwrot pieniędzy i poprosić sprzedawcę o zwrot pieniędzy bez konieczności zwrócenia przedmiotu, jeśli przedmiot jest niezgodny z opisem w ofercie sprzedaży i:

• Sprzedawca nie odpowiedział na prośbę o zwrot, nie zaakceptował prośby o zwrot lub nie dostarczył etykiety zwrotnej ani nie podał innej metody zwrotu; lub

• Lokalizacja przedmiotu została określona nieprawidłowo; lub

• Zwrot przedmiotu stanowi zagrożenie lub jest niezgodny z prawem; lub

• Artykuł nie ma już żadnej wartości.

W moim przypadku nie dostarczył etykiety zwrotnej więc jak może mnie oskarżać o kradzież i jak twierdzi powiadomić policje o miom w jego ocenie oszustwie. Prosze Was o pomoc.

Wiadomość 2 z 4
ostatnia odpowiedź

Tez bym poszedł na policje, dostałes kasę więc odeślij towar na swój koszt i przestań robić z siebie błazna

Wiadomość 3 z 4
ostatnia odpowiedź

dlaczego ja mam ponosić koszt odesłania? Jak chciałem odesłać to proponował mi 140eur. Teraz zapowiada że bedzie oglądał wnikliwie co mu odesle. Sam gość szuka problemu na siłe. Odesle ale za jego kase. Pewnie i tak będzie miał zastrzeżenia i dalej bedzie mnie straszył policjami, pozwami.

Wiadomość 4 z 4
ostatnia odpowiedź