03-11-2010 18:37
Witam, dnia 6 października kupiłem dyski twarde od użytkownika aijun0721, podającego się za chińczyka.
W momencie kiedy je kupowałem, użytkownik ten miał 98% pozytywnych komentarzy i bodajże około stu punktów na swoim koncie.
Za przedmioty zapłaciłem paypalem (tego samego dnia) i bacznie obserwowałem sytuację.
W przeciągu tygodnia użytkownik ten zaczął otrzymywać dziesiątki negatywnych komentarzy.
Po upływie tygodnia nagle jego konto zostało zawieszone, a aukcja na której kupiłem przedmioty została usunięta - nie można było nawet zobaczyć jej w moim oknie 'Kupione', ani poprzez kliknięcie w odnośnik do tej aukcji na moim koncie Paypal.
Oczywiście momentalnie otworzyłem spór, wybierając opcję 'Nieotrzymany przedmiot' (chciałem zaznaczyć coś w stylu 'Fałszywy sprzedawca/oszust' ale takowej opcji nie było).
Spór tego samego dnia przekształciłem w roszczenie, gdyż widziałem że mam tutaj do czynienia z bezczelnym oszustem i byłem pewny, że nigdy nie otrzymam przedmiotu.
Załączyłem odpowiedni komentarz do sporu, który mogę tutaj również pokazać:"Kupujący: I bought 3 items on Ebay from the seller aijun0721 (Western Digital My Passport Essential SE 1 TB USB 2.0) for the total amount of AU $124,65. The number of this auction is 160488989759. This auction has been deleted. I have purchased 3 items on this auction and paid for them using Paypal. This user has been banned on Ebay because he was selling items he did not have. He has scammed many people on Ebay. I would like to receive full refund. Thank you."
Do dzisiaj (3 listopada) spór ten jest analizowany przez serwis Paypal i do dnia 4 listopada, czyli do jutra, mają się ze mną skontaktować.
Co dziwnego, wczoraj otrzymałem malutką paczuszkę z Singapuru, która zawierała w środku... małą monetę z chińskimi znaczkami.
Dane wysyłającego tą paczkę są zupełnie inne od danych użytkownika aijun0721 (paczka przyszła z Singapuru, a aijun0721 jest z Chin).
Nie wiem co w tej sytuacji robić, bo na pewno w przeciągu ostatnich miesięcy niczego nie zamawiałem poza granicą oprócz tych dysków twardych od aijun0721...
Czy możliwe jest, że ta paczka została wysłana od użytkownika aijun0721? Jeśli tak, to jest on nie lada oszustem, gdyż nie dość że podaje fałszywe dane adresowe, fałszywe dane 'tracking number' paczek, to jeszcze na dodatek wysyła takie 'paczki' aby mieć dowód że 'coś wysłał'.
Czy zmienić typ roszczenia na 'Otrzymałem przedmiot niezgodny z opisem aukcji'?
Nie mam żadnych dowodów że ta paczuszka z monetą jest od aijun0721, a paczka na dodatek została wysłana z zupełnie innego kraju...
Czy może czekać dalej na akcję ze strony paypala?
Chcę jeszcze zaznaczyć że oprócz mnie było bodajże 500 innych użytkowników, którzy dali się nabrać w podobny sposób jak ja i kupili przedmioty od aijun0721.
Dlatego mam nadzieję, że otrzymam ten zwrot od paypala, gdyż dostali pewnie kilkaset podobnych roszczeń dotyczących tej sprawy.
Czekam na wasze opinie.
03-11-2010 21:17
ja bym poczekal na rozsrzygniecie sprawy przez paypal. rozumiem, ze sprzedawca zostal zawieszony zanim otworzyles sprawe wiec pewnie nawet nie mial okazji przekazac Ci nr trackingu dla tej 'falszywej' przesylki, jesli rzeczywiscie to on ja nadal... pewnie wczesniej innych wrobil w ten sam sposob i na bazie ich zgloszen zostal zawieszony... mam nadzieje ze kaske odzyskasz
18-02-2011 12:38
Miałem podobny problem kolego. Sytuacja wyglądała następująco - Jak PayPal otrzyma potwierdzenie nadania przesyłki do Ciebie nie zwróci pieniążków, jak nie otrzyma - to zwrócą. Sytuację podobną miałem ok. 2 miesiące temu.
Pozdr jakby co pisz na gadu 3555259