21-10-2020 10:27
Witam
Zakupiłem zegarek na aukcji za kwotę 9 tys.Jak się okazało był to oszust podszywający się pod konto.Aukcja została usunięta przez ebaya.Oszust odziwo zwrócił mi pieniądze na paypala.Nadał też nr przesyłki oczywiście niezgodny.Status zwrotu transakcji na paypalu jest "oczekujący".Kontaktu ze sprzedającym oczywiście nie ma.Nawet nie mogę się z nim skontaktowac poprzez ebaya.Wszystko jest poblokowane.Czytając forum będzie duży problem z odzyskaniem pieniędzy.Od czasu transakcji minęło niecałe 3 dni robocze.Czy ktoś mając status oczekujący otrzymał zwrot na konto paypala lub do banku na kartę?Wiem że jest z tym duży problem.Skoro paypal ma moje pieniądze czemu ich nie zwróci?.Czekanie nie wchodzi w gre bo za duża jest tu kwota. Proszę mi podpowiedzieć czy atakować paypal z grubej rury i zgłaszać sprawę na policje?Sprawę równiez zgłosiłem do banku.Jakieś porady?Czy mam już się pożegnać z kwotą 9 tys? Czekanie w tym wypadku jest chyba dla głupich....
21-10-2020 12:46
Sprzedawca jeśli przyjął płatność na Paypal,
nie ma "od ręki" dostępu do kasy
a jak jest nr przesyłki to niestety - proces się wydłuży - obecnie 1 miesiąc/ 1,5 miesiąca (covid i ograniczenia ilości pracowników )
Płatność była z salada konta Paypal czy z karty kredytowej/debetowej?
21-10-2020 13:51
22-10-2020 01:16
Zadzwon natychmiast do banku.
Nigdy nie plac debetem zawsze kredytem bo wtedy masz obrone. Debet to jakbys dal komus na ulicy gotowke.
22-10-2020 09:42
26-10-2020 09:40
Dostałem informację od paypala ,że zwrot anulowano.Następnie pojawiła się wiadomość ,że sprzedawca ponownie wysłał zwrot pieniędzy.Jak widać mamy do czynienia z wyrahowanym oszustwem który wie co robić aby nie oddać pieniędzy.Czy oprócz zgłoszenia sprawy w banku mogę jeszcze coś zrobić ?
02-11-2020 14:10