Pusta paczka, jak się ustrzec przed oszustem kupującym?
- Oznacz jako nowe
- Dodaj do sekcji Moje zakładki
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednie treści
14-12-2019 15:56
Dzień dobry.
Ponieważ jestem nowy na Ebay, a chcę sprzedać kilkanaście ciekawych, naręcznych zegarków Omega z mojej kolekcji i zastanawiam się co powinienem zrobić, aby ustrzec się oszustów kupujących. Ponieważ mam konto z zerową liczbą komentarzy, mogę nie być postrzegany przez Ebay jako sprzedawca wiarygodny. Sytuacja hipotetyczna- wysyłam zegarek Omega do sprzedawcy, a ten twierdzi, że paczka była pusta. Wtedy otwiera spór i Ebay wierzy jemu, a nie mnie. Mechanizm takiego oszustwa był tutaj opisany.
W jaki sposób ustrzec się przed takim oszustwem, czy robić zdjęcia paczki, nakręcić film, co więcej? Jaki jest mechanizm obrony przed takimi praktykami?
Dziękuję za odpowiedzi.
- Oznacz jako nowe
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
14-12-2019 18:53
Nie ma mechanizmu obrony przed nieuczciwymi kupujacymi. Zawsze jest ryzyko. Mozesz je zmniejszyc nie sprzedajac osobom o niskim dorobku a takze eliminujac kraje zwiekszonego ryzyka.
Moja rada: przyjmij wplate przelewem lub odbior osobisty. Wtedy tylko kontrolujesz w pelni sytuacje.

- Oznacz jako nowe
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
28-12-2019 15:49
Tak się dzieje, bo e-bay i Pal Pal mają zasadę ochrony złodziei. Jakiś czas temu straciłam 400 zł, bo Włoch stwierdził, najpierw, że do otrzymane 4 CD są w niskiej jakości pudełkach i że za drogo zapłacił za przesyłkę. Napisałam, że zwrócę mu nadwyżkę za pocztę i cenę nowych pudełek, ale po godzinie otworzył spór, że brakuje CD i ma tylko puste pudełka.
Miałam dowód nadania z wagą 4 CD, miałam maila z godziną jego zgłoszenia. W sporze stwierdził, że paczka została okradziona, ale na moją prośbę nie podał, ani zgłoszenia poczcie, ani na Policję. Dostałam dokument z Poczty Polskiej po reklamacji, że paczkę dostarczono bez problemów i uwag.
Rządzący e-bay stwierdzili, że Włoch ma rację po wielokrotnym zbadaniu sprawy (co trwało pół godziny) i zabrali kasę. Także prowizję.
Nasza sprzedaż na e-bay to tak jak wygrana w ToTo Lotka - uda się, albo strata wszystkiego + kara e-bay, czyli potracenie, aby nas zdołować prowizji od odwołanej transakcji. Sprzedaży nie ma, straty są dla sprzedawcy, ale haracz musi zapłacić.
I oni z zachodu chcą Polaków uczyć praworządności. Śmiech na sali.