anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Prosze o kilka porad zeby nie dac sie potencjalnemu oszustowi

Kupilem na Ebay.uk telefon. Platnosc byla przez PayPal od razu w dniu zakupu czyli 27.02.  Po 10 dniach oczekiwania i pierszych ponagleniach z mojej strony sprzedawca poinformowal ze NIE MA ZAAKCEPTOWANEGO PRZELEWU.

Czy to mozliwe skoro kasa mi zeszla z konta  PP i bankowego ?

09.03 dostalem info z ebay ze przelew zostal przez sprzedawce "znaleziony" .

Sprzedawca obiecal ze wysle 1sza klasa 12.03. Ciagle nic. Pojawla sie ikonka na ebay ze wyslane 14.03.

Minely juz prawie 3 tyg a ja z nerwami jak postronki bo mnie mnie na wyspach obrabia rodak.

Sprzedawca permanentnie olewa maile. Ma tylko kilka przeprowadzonych transakcji  a pozytywne komentarze wygladaja na spreparowane (  wszystkie wystawione jednego dnia)

Prosze o rade jak najszybciej odzyskac swoje pieniadze. Juz olewam telefon. Chce jak najszybciej zwrot pieniedzy.

Zalozylem wczoraj  SPÓR. Czy przyspiesze proces zamieniajac go w ROSZCZENIE juz teraz?

Wiadomość 1 z 13
ostatnia odpowiedź
12 ODPOW. 12

Jeśli Kontrahent Ciebie ignoruje, to przekształcaj spór w roszczenie i się nie namyślaj - te procedury trwają, więc im szybciej je uruchomisz, tym szybciej dostaniesz ewentualny zwrot kasy.

Wiadomość 2 z 13
ostatnia odpowiedź

Sprzedawca nie odpisuje ale pojawila sie ta ikonka ze wysylka nastapila 14.03. Pewnie przyjdzie cegla zamiast  telefonu, albo jakis szrot  (  telefon wystawiony byl jako NOWY a w opisie doczytalem ze uzywany bardzo krotki czas  ).

Mam jeszcze pytanie czy mozliwe jest ze prawie 10 dni gosc tej kasy ( Kup  teraz, PayPal)  nei mogl znalezc , czy to juz wałek ?

Czy powinienem pro forma kilka dni zwlec z tym roszczeniem skoro spor zalozylem dopiero wczoraj  ?

Co w przypadku jesli gosc nie bedzie mial kasy na koncie albo ( teoretycznie) skasuje konto ?

Skad Paypal wezmie zeby mi oddac ?

Wiadomość 3 z 13
ostatnia odpowiedź

LOL widzę, że już sie posypały dwa negatywy, czyli wałek jak nic

spoko, jeśli otworzyłes juz spór to tam masz podane ramy czasowe bodajże z tego co pamietam to jest 20 dni i możesz przekształcić w roszczenie

do tego sporu dopisz, że sprzedawca już za sprzedaż telefonów dostał dwa negatywy, to bardzo ważne dla speców z paypala

a wg mnie odczekaj jeszcze kilka dni i przeksztać w roszczenie, teraz jeszcze jest za wcześnie moim zdaniem, tak w środę lub w czwartek przekształć i bedzie git

i tak czy otrzymasz zwrot kasy zadecydują spece z Paypal

to czy sprzedawca, wypłaci kasę z paypala i zamknie konto, nie ma nic z tym wspólnego, specjaliści PP mają swoje sposoby, i napewno szybko odzyskasz pieniądze, jestem przekonany na 100%

Wiadomość 4 z 13
ostatnia odpowiedź

zasugerowany odpowiedzia olschoola   zrobilem tego upgreda sporu w roszczenie, a tu widze ze mozna byloby poczekac. ...

mam nadzieje ze nie namieszalo to za bardzo. No i pech  - zapomnialem dopisac o tych dwoch negatynych komentarzach - mozna tam cokolwiek dopisac juz po zmianie w roszczenie ?

Jakie znaczenie ma opcja zmiany powodu wystosowania roszczenia ? mam zmieniac ten naglowek

w miare rozwoju sytuacji ?

Dziwnie to wszystko wyglada po analizie. Koles ma konto na ebay 3 lata . Pozytywne komenty jakby "stworzone" w 1 dzien ( kupno jakichs drobiazgow ) . Natomiast jako sprzedawca ma tylko te 2 negi ktorych nie bylo kiesy kupowalem telefon.

Kolejna zagwozdka to to ze moj telefon wystawiony byl jako NOWY a w opisie ze jednak troszke uzywany-jakis paradoks :D)

Da sie te informacje jeszcze przemycic do PayPal ? jakas wymiana zdan powinna chyba jeszcze neastapic

Wiadomość 5 z 13
ostatnia odpowiedź

ja bym nie kupil ajfona, od uzytkownika z takim stazem na ebayu,

nie wiem, ale chyba mozna jeszcze cos dopisac, juz dawno nie przekstzalcalem roszczen

a na przyszlosc otwieraj spor nie na ebayu tylko bezposrednio na paypalu to wtedy Twoja kasa jest automatycznie blokowana na koncie sprzedajacego i nie wazne czy on kase na paypal ma czy tez dawno sobie juz wyplacil

a robisz to tak, logujesz sie na PP, wchodzisz w szczegoly i na samym dole masz gotowy link i klikasz

spoko negatywa mozesz mu wystawic i tak zwrotnego, nie otrzymasz 😛

Wiadomość 6 z 13
ostatnia odpowiedź

Pomocny tak chcialem zrobic jak mowisz bo zglaszalem niby problem w Ebay, a  z Ebay przekierowalo na PayPal automatycznie i na PayPal prowadze spor/roszczenie . Czy wtedy jest ok z tym zabezpieczeniem kasy ?

Liczy sie kolejnosc dzialan czy to gdzie ostatecznie spor jest prowadzony ?

Jeszcze bede meczyl o jedna rzecz :   czy mozlliwe ze az 10 dni chlop szukal mojej kasy Paypalowej ?

Z tymi iphonami to jest tak ze ida jak swieze buleczki - sam wczoraj widzialem jak IP4  32 GB, noweczka, odblokowany  poszedl za 300f moze po 15 sekundach od wystawienia .

Ja sie zasugerowalem ze byl wystawiony jako NOWY i w akceptowalnej cenie. Dobrze ze PayPalem placone i ten zwrot bedzie. Chociaz jezeli gosc dal znak na ebay ze towar wyslany to pewnie jeszcze cos przyjdzie

Wiadomość 7 z 13
ostatnia odpowiedź

jest ok, to nie ma znaczenia czy otworzysz bezposrednio na ebayu czy na paypalu; jak otworzysz spor na ebayu to przekieruje i tak na paypal

a jak zrobisz bezposrednio na paypalu to kasa jest blokowana z automatu, akurat to wiem, bo juz mi moi kupujacy zakladali w ten sposob spory i widzialem co sie z kasa dzieje, autoamtycznie mialem na minusie, do wyjasnienia sprawy

nie, jest to mozliwe, aby koles szukal Twojej kasy na swoim koncie przez 10 dni :D, tym bardziej, ze kase ma blyskawicznie w ciagu max 60 sekund

albo przyrznal glupa, albo rzeczywiscie jakis nie kumaty 😄

ale nega jak najbardziej wystaw, innego niz pozytyw nie otrzymasz i masz na to rowno 60 dni :))

Wiadomość 8 z 13
ostatnia odpowiedź

Nega oczywiscie wystawie . Poczekam jeszcze ze 2 dni - moze dojdzie cos, bo zaznaczyl w ebayu ze wyslane 14.02

Gostek dostal kolejnego komenta - negatywnej tresci ale na zielono wiec mu statystyki podskoczyly "na plus"  ( sam wystawiajacy zdziwiony ze nie dalo sie dac tego nega)

Temu oszustowi widac kompletnie zwisa rozwoj sytuacji.

Wiadomość 9 z 13
ostatnia odpowiedź

Czemu niby miałbyś postąpić źle? Widzisz ewidentną próbę wyłudzenia, po co czekać z roszczeniem? Szybciej dostaniesz zwrot - a dostaniesz na pewno.

W PP możesz dodać od siebie dodatkowe informacje, klikając na kartę Sporu. Możesz np. zrobić screen jego ocen, albo wkleić napisane maile, na które nie raczył odpowiedzieć.

Procedura - z tego co zauważyłem wygląda tak, że pobierają kasę z jego konta, nawet jeśli jej nie ma. I powstaje debet. Pieniążki wracają do Ciebie, a oni już się martwią jak wyegzekwować je od niego. Pod tym względem PP jest znacznie skuteczniejszy od takiego np. POK-u (inny portal aukcyjny).

Życzę szybkiego odzyskania, co Twoje 🙂

Wiadomość 10 z 13
ostatnia odpowiedź