16-03-2012 12:43
Kupilem na Ebay.uk telefon. Platnosc byla przez PayPal od razu w dniu zakupu czyli 27.02. Po 10 dniach oczekiwania i pierszych ponagleniach z mojej strony sprzedawca poinformowal ze NIE MA ZAAKCEPTOWANEGO PRZELEWU.
Czy to mozliwe skoro kasa mi zeszla z konta PP i bankowego ?
09.03 dostalem info z ebay ze przelew zostal przez sprzedawce "znaleziony" .
Sprzedawca obiecal ze wysle 1sza klasa 12.03. Ciagle nic. Pojawla sie ikonka na ebay ze wyslane 14.03.
Minely juz prawie 3 tyg a ja z nerwami jak postronki bo mnie mnie na wyspach obrabia rodak.
Sprzedawca permanentnie olewa maile. Ma tylko kilka przeprowadzonych transakcji a pozytywne komentarze wygladaja na spreparowane ( wszystkie wystawione jednego dnia)
Prosze o rade jak najszybciej odzyskac swoje pieniadze. Juz olewam telefon. Chce jak najszybciej zwrot pieniedzy.
Zalozylem wczoraj SPÓR. Czy przyspiesze proces zamieniajac go w ROSZCZENIE juz teraz?
16-03-2012 17:51
Jeśli Kontrahent Ciebie ignoruje, to przekształcaj spór w roszczenie i się nie namyślaj - te procedury trwają, więc im szybciej je uruchomisz, tym szybciej dostaniesz ewentualny zwrot kasy.
16-03-2012 18:58
Sprzedawca nie odpisuje ale pojawila sie ta ikonka ze wysylka nastapila 14.03. Pewnie przyjdzie cegla zamiast telefonu, albo jakis szrot ( telefon wystawiony byl jako NOWY a w opisie doczytalem ze uzywany bardzo krotki czas ).
Mam jeszcze pytanie czy mozliwe jest ze prawie 10 dni gosc tej kasy ( Kup teraz, PayPal) nei mogl znalezc , czy to juz wałek ?
Czy powinienem pro forma kilka dni zwlec z tym roszczeniem skoro spor zalozylem dopiero wczoraj ?
Co w przypadku jesli gosc nie bedzie mial kasy na koncie albo ( teoretycznie) skasuje konto ?
Skad Paypal wezmie zeby mi oddac ?
16-03-2012 22:52
LOL widzę, że już sie posypały dwa negatywy, czyli wałek jak nic
spoko, jeśli otworzyłes juz spór to tam masz podane ramy czasowe bodajże z tego co pamietam to jest 20 dni i możesz przekształcić w roszczenie
do tego sporu dopisz, że sprzedawca już za sprzedaż telefonów dostał dwa negatywy, to bardzo ważne dla speców z paypala
a wg mnie odczekaj jeszcze kilka dni i przeksztać w roszczenie, teraz jeszcze jest za wcześnie moim zdaniem, tak w środę lub w czwartek przekształć i bedzie git
i tak czy otrzymasz zwrot kasy zadecydują spece z Paypal
to czy sprzedawca, wypłaci kasę z paypala i zamknie konto, nie ma nic z tym wspólnego, specjaliści PP mają swoje sposoby, i napewno szybko odzyskasz pieniądze, jestem przekonany na 100%
16-03-2012 23:41
zasugerowany odpowiedzia olschoola zrobilem tego upgreda sporu w roszczenie, a tu widze ze mozna byloby poczekac. ...
mam nadzieje ze nie namieszalo to za bardzo. No i pech - zapomnialem dopisac o tych dwoch negatynych komentarzach - mozna tam cokolwiek dopisac juz po zmianie w roszczenie ?
Jakie znaczenie ma opcja zmiany powodu wystosowania roszczenia ? mam zmieniac ten naglowek
w miare rozwoju sytuacji ?
Dziwnie to wszystko wyglada po analizie. Koles ma konto na ebay 3 lata . Pozytywne komenty jakby "stworzone" w 1 dzien ( kupno jakichs drobiazgow ) . Natomiast jako sprzedawca ma tylko te 2 negi ktorych nie bylo kiesy kupowalem telefon.
Kolejna zagwozdka to to ze moj telefon wystawiony byl jako NOWY a w opisie ze jednak troszke uzywany-jakis paradoks :D)
Da sie te informacje jeszcze przemycic do PayPal ? jakas wymiana zdan powinna chyba jeszcze neastapic
17-03-2012 11:49
ja bym nie kupil ajfona, od uzytkownika z takim stazem na ebayu,
nie wiem, ale chyba mozna jeszcze cos dopisac, juz dawno nie przekstzalcalem roszczen
a na przyszlosc otwieraj spor nie na ebayu tylko bezposrednio na paypalu to wtedy Twoja kasa jest automatycznie blokowana na koncie sprzedajacego i nie wazne czy on kase na paypal ma czy tez dawno sobie juz wyplacil
a robisz to tak, logujesz sie na PP, wchodzisz w szczegoly i na samym dole masz gotowy link i klikasz
spoko negatywa mozesz mu wystawic i tak zwrotnego, nie otrzymasz 😛
17-03-2012 14:32
Pomocny tak chcialem zrobic jak mowisz bo zglaszalem niby problem w Ebay, a z Ebay przekierowalo na PayPal automatycznie i na PayPal prowadze spor/roszczenie . Czy wtedy jest ok z tym zabezpieczeniem kasy ?
Liczy sie kolejnosc dzialan czy to gdzie ostatecznie spor jest prowadzony ?
Jeszcze bede meczyl o jedna rzecz : czy mozlliwe ze az 10 dni chlop szukal mojej kasy Paypalowej ?
Z tymi iphonami to jest tak ze ida jak swieze buleczki - sam wczoraj widzialem jak IP4 32 GB, noweczka, odblokowany poszedl za 300f moze po 15 sekundach od wystawienia .
Ja sie zasugerowalem ze byl wystawiony jako NOWY i w akceptowalnej cenie. Dobrze ze PayPalem placone i ten zwrot bedzie. Chociaz jezeli gosc dal znak na ebay ze towar wyslany to pewnie jeszcze cos przyjdzie
18-03-2012 22:52
jest ok, to nie ma znaczenia czy otworzysz bezposrednio na ebayu czy na paypalu; jak otworzysz spor na ebayu to przekieruje i tak na paypal
a jak zrobisz bezposrednio na paypalu to kasa jest blokowana z automatu, akurat to wiem, bo juz mi moi kupujacy zakladali w ten sposob spory i widzialem co sie z kasa dzieje, autoamtycznie mialem na minusie, do wyjasnienia sprawy
nie, jest to mozliwe, aby koles szukal Twojej kasy na swoim koncie przez 10 dni :D, tym bardziej, ze kase ma blyskawicznie w ciagu max 60 sekund
albo przyrznal glupa, albo rzeczywiscie jakis nie kumaty 😄
ale nega jak najbardziej wystaw, innego niz pozytyw nie otrzymasz i masz na to rowno 60 dni :))
19-03-2012 19:27
Nega oczywiscie wystawie . Poczekam jeszcze ze 2 dni - moze dojdzie cos, bo zaznaczyl w ebayu ze wyslane 14.02
Gostek dostal kolejnego komenta - negatywnej tresci ale na zielono wiec mu statystyki podskoczyly "na plus" ( sam wystawiajacy zdziwiony ze nie dalo sie dac tego nega)
Temu oszustowi widac kompletnie zwisa rozwoj sytuacji.
26-03-2012 18:55
Czemu niby miałbyś postąpić źle? Widzisz ewidentną próbę wyłudzenia, po co czekać z roszczeniem? Szybciej dostaniesz zwrot - a dostaniesz na pewno.
W PP możesz dodać od siebie dodatkowe informacje, klikając na kartę Sporu. Możesz np. zrobić screen jego ocen, albo wkleić napisane maile, na które nie raczył odpowiedzieć.
Procedura - z tego co zauważyłem wygląda tak, że pobierają kasę z jego konta, nawet jeśli jej nie ma. I powstaje debet. Pieniążki wracają do Ciebie, a oni już się martwią jak wyegzekwować je od niego. Pod tym względem PP jest znacznie skuteczniejszy od takiego np. POK-u (inny portal aukcyjny).
Życzę szybkiego odzyskania, co Twoje 🙂