10-06-2021 15:37
W nawiązaniu do emaila z Ebay: Zarejestruj się w usługach płatności do 10/07/2021
Czy to możliwe (technicznie)?
"Niniejszym upoważniasz podmioty eBay do pobierania z Twojego konta bankowego wszelkich kwot należnych eBay. Zobacz zgodę na polecenie zapłaty SEPA"
Nie wiem czy powiązać konto Euro czy PLN? Opłaty mam w PLN a aukcje w walucie USD.
Nie bardzo wiem po co to wszystko, skoro i tak paypal będzie głównym środkiem płatniczym. A opłaty za prowizje zamierzam sam regularnie opłacać aniżeli ma mi coś z automatu pobierać.
21-06-2021 03:35
VAT jest doliczany a następnie odliczany. Pieniądze VAT są pobierane od kupującego i kierowane do urzędu skarbowego przez Ebay.
Raport finansowy sprzedawcy kolumna "K" to suma netto, po wszystkich potrąceniach.
21-06-2021 07:20 — edytowano 21-06-2021 07:21
A co w sytuacji sprzedaży na ebay.com gdzie mamy płatność w USD. Wtedy następuje przewalutowanie na EUR? I idąc dalej tym tropem jeżeli mamy powiązane konto do wypłat w PLN to mamy następne przewalutowanie... Nawet jak mamy konto W EUR to w Polsce płacimy w PLN i finalnie i tak trzeba przewalutować. To paypal jest lepszym rozwiązaniem ponieważ tam mamy jedno przewalutowanie bezpośrednio do PLN.
21-06-2021 08:03
Czytam i to forum i forum ang. i ciagle nie mogę zrozumieć jak to ma być tańsze od Paypal. Mi wychodzi drożej. Ale wyjdzie jeszcze drożej, bo :
- Kupuje i sprzedaję w USD/EUR/PLN etc... pieniądze po sprzedaży przychodzą na PayPal gdzie są subkonta i potem przy zakupie płacę w danej walucie BEZ KOSZTÓW PRZEWALUTOWANIA
- Czy obecnie będę mógł mieć rachunek z subkontami w tych walutach, czy tylko w PLN i za każdym razem będę stratny o przewalutowanie + przy sprzedaży 3% opłaty ebay?
21-06-2021 10:33
Sprzedaję towar za 59$, a płacę prowizję (12.55%) od kwoty 65.14$ (i chyba tyle też płaci kupujący).
To są kur wa jakieś jaja. Mogłem nie aktualizować do tego zasranego "management paymans", ech
21-06-2021 12:24
ja się nie spieszę i zrobię to na początku lipca.
Potem chyba pozamykam wszystkie aukcje na COM i zacznę wystawiać na DE w euro.
21-06-2021 12:38
Oczywiscie. Zgoda, PayPal był lepszym rozwiązaniem szczególnie dla sprzedawcow tylko to już czas przeszły. Funkcje Paypala przejąl Ebay.
Sprzedawcy nie mają wyboru. Muszą zaakceptować managed payments of groźba blokady sprzedaży
21-06-2021 13:01
Zapomnij o PayPal. Przypuszczam (pisze przypuszczam bo nie próbowałem) że można spokojnie zamknąć konto PayPal i Ebay nie będzie miał nic przeciwko temu.
Pieniądze już nie przechodzą przez PayPal, idą prosto na twoje konto bankowe codziennie lub tygodniowo.
Też czytam forum .com i tam podobnie jak i tutaj dochodzą do wniosku że jest drożej mimo że eBay twierdzi inaczej.(najłatwiej to sprawdzić kreując raport a następnie odjąć od sprzedaży kolumnę "K") Owszem, nie ma opłaty Paypala, jak słusznie podkreślają ale zapominają wspomnieć że ich opłaty za przyjęcie pieniędzy są wyższe a w przypadku krajów gdzie dochodzi przewalutowanie strata sprzedawców jest większa.
Niestety, uważam, nie ma wyjścia dla sprzedawcow .eBay o tym dobrze wie że jest w tej chwili niezastąpiony stąd to śmiałe posunięcie. Jest niezastąpiony do sprzedaży drobnych rzeczy na globalnym rynku. Jeśli chodzi o sprzedaż droższych jest zbyt ryzykowny ze względu na eBay reguły chroniące kupujących. Jest łatwo wyłudzić od sprzedawcy nieuczciwemu kupującemu.
Dziwne że eBay wciąż nic w tym kierunku nie przeciwdziała. Może teraz gdy po zmianie systemu finansowania otrzyma ekstra miliony rocznie to chociaż część przeznaczy z wałku z wyludzaczami.
W Polsce jest alternatywą A...gro, poza tym są inne portale aukcyjne P....mark, M....cari itp choc nie są tak rozpowszechnione globalnie to rzeczy tam się sprzedają. Mniej wygodnie, więcej pracy ale taniej i bezpieczniej.
21-06-2021 13:05
Problem w tym że nie pozostawiają wyboru. Jeśli nie zaktualizujesz do management payments to zablokują sprzedaż. I to prawda, przyblokowali mi. Mogłem kupować ale nie mogłem wystawić żadnej aukcji aż nie zgodziłem się na nowy system.
21-06-2021 13:14
Wydaje się że EU to jest najlepsze wyjście, sprzedawać w EU, - odpada przewalutowanie bo rozumiem że w PL Mona otrzymać wypłatę w złotówkach a jeśli zakup nastąpił w Euro to wypłaca w Euro.
Ale jeśli twoje rynki zbytu leżą w innych strefach walutowych to niestety ale nie ma wyjście.
Ale, ale, zobaczmy co robią zapobiegawczy Chinczycy: poradzili sobie. W jakiś sposób będąc w Chinach sprzedają w innym kraju (adres wpłat, adres wysyłki, lokacja towaru) . Wszystko to oczywiście z opłatą za tę usługę firmom zajmującym się tym legalnym zresztą procederem a które rosną jak grzyby po deszczu
08-07-2021 22:08
Oni kontrolują korespondencję i w miejsce adresu mailowego jest tekst zamazany.
Tak juz miałem.