anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Niemcy-uprzedzenia wobec Polski-czy to zgodne ??

Mam pytanie.Niemiec wystawił na aukcji pewien walor,który mnie interesuje.W opisie podaje-wysyłka tylko do UEuropejskiej i Szwajcarii.Na moje pytanie jaki koszt przesyłki do Polski odpowiada nawet kulturalnie:
Hello
no posting to poland
best regards.
Czy może tak postępować i mieć Polske w nosie i tu nie chcieć wysłać ,mimo że Polska do UE należy,więc zgodnie z opisem mogę licytować? Mam tego niemca też w nosie i jego walor,ale ciekawi mnie opinia innych i samego ebaya .
Każdy wysyła gdzie chce,ale czy jak udam głupa i jednak zalicytuje i wygram,to może mi tego nie sprzedać ??.Czy ebay ma na to wpływ,że będzie mnie jakoś bronić,bo nie musiałem wiedzieć,że dla niego Polska do UE nie należy .Czy jednak ebaj będzie mnie popierać,a Niemiec np. za coś za 5 EURO ,wyśle mi fakture za przesyłkę do Polski np 100 euro za list do 100 gram.
Czy to jest przejaw "rasizmu" ?????
Wiadomość 1 z 15
ostatnia odpowiedź
14 ODPOW. 14

Niemcy nieuprzejmi??? ?:|
Jak dotąd nigdy mi się to nie zdarzyło, a wręcz przeciwnie, dzięki serwisowi ebay udało mi się nawiązać dwie ciekawe znajomości i "ulepszyć" swój niemiecki...:-)
Myślę, że w każdym kraju trafiają się "czarne owce" i nie można tego uogólniać.;-)
Wiadomość 11 z 15
ostatnia odpowiedź

Tak . W stadzie czarnych owiec łatwo znaleźć czarną owcę tak samo jak w niemieckim trybunale konstytucyjnym łatwo znaleźć Niemców . Zgadzam się też z tym , że warto uczyć się niemieckiego przy każdej okazji . Niemcy to ogólnie fajni ludzie . Spokojni , kulturalni , tolerancyjni , wyrozumiali ... do czasu kiedy mają zagwarantowane cztery sprawy , które są dla nich najistotniejsze :
Kufel piwa
Pęto kiełbasy
Paliwo do swojego Volkswagena
... i pewną emeryturę .
... w przeciwnym razie nie będą spokojni , kulturalni , tolerancyjni i wyrozumiali tylko będą tacy , jacy są w rzeczywistości .
Wiadomość 12 z 15
ostatnia odpowiedź

Mnie nie raz wycofali z licytacji na niemiecki ebayu i nie wiem dlaczego :[
Wiadomość 13 z 15
ostatnia odpowiedź

Nie lubią żydów, Słowian, Turków . Są rasą Panów. Wystawiają na eBay więcej niż Amerykanie i robią większe obroty .
... jeszcze jakieś mądre pytania?
Wiadomość 14 z 15
ostatnia odpowiedź

Z mojego doświadczenia, to często Polacy dla Polaków w Niemczech są wrogami i bywają niestety też Niemcy uprzedzeni do nas, Polaków. ale starajmy się nie ogólniać i walczyć ze stereotypami:-) A jeśli już możnaby "dokopać" komuś, to przyznam, że około 30% przesyłek z towarem od sprzedawców-Niemców, które dostaję, są z kurzem i innym brudem.... ja sobie nie wyobrażam wysłać komuś towar niewyczyszczony, ale z drugiej strony bywają też tacy Niemcy, którzy nie dość, że sprzedali coś za symboliczne pieniądze, to dołożą Ci do paczki prezent od siebie i to nie w celach marketingowych tylko z serca i nie obchodzi ich, czy jesteś Polak, Niemiec, Turek....
Pozdrawiam!!!
Wiadomość 15 z 15
ostatnia odpowiedź