27-04-2021 12:45
Ebay znowu sobie „strzela w kolano”. Od czerwca wprowadzają drastyczne opłaty i tak teraz za każdą aukcje z ceną stałą zapłacisz po 1,50zł a za aukcję z licytacją 2,20zł. Całkiem im odwaliło i nie nauczyli się niczego. W 2008 roku po raz pierwszy wprowadzili opłaty i skończyło się to dla nich tragicznie gdyż około 90% aukcji zostało zlikwidowanych przez sprzedawców (a opłaty wtedy wynosiły tylko od 5 groszy do maksimum 1zł). Teraz wprowadzają takie drastyczne opłaty że nie wiem czy ktokolwiek zostanie. Przykładowo ja posiadam prawie 22 000 aukcji i teraz x 1,50zł, DZIĘKUJĘ wolę usunąć aukcje z tego serwisu. Jeszcze jedna parodia za nazwę pomocniczą na jednej aukcji będzie opłata 5,70zł (do tej pory darmowa). Ciekawe ile polskich aukcji będzie po tych podwyżkach, ebay w rankingu spadnie na ostatnie miejsce.
Brawa dla osób pracujących w Ebay, świetnie działacie na niekorzyść swojej firmy!!!
...............
08-06-2021 03:05
nie kolego gdy wystawisz 1000 aukcji to zapłacisz nie 1500 zł tylko 1500 +23 vat
dziś sam nie mogłem dojść do ładu dlaczego przy każdej aukcji mam opłate 2,71 zł jeżeli jest napisane że winna być 2,2 ale 2,2 + 23 % vat = 2,71 (oczywiście w zaokrągleniu na ich korzyść 🙂
bowiem jak jest napisane pod tabelą z opłatami "Wszystkie opłaty podane na tej stronie nie zawierają podatku VAT"
więc ty zapłacisz 1845 zł a nie 1500 sprawdź sobie jaką masz opłatę na dole aukcji albo w rachunku
08-06-2021 15:49
Mam wykupioną subskrypcję "Mały sklep" za 89 zł. Limit bezpłatnych ofert 400. Niestety wliczają się w to również oferty odnowiane, wystawione przed 1 czerwca, nie tylko nowe. Nie wystawiłem w tym miesiącu więcej niż 50 NOWYCH aukcji, a cały limit 400 został wykorzystany na oferty odnowione (ważne do odwołania).
Ebay nalicza opłatę za wystawianie również ofert odnowionych. Załączona aukcja wystawiona na pewno ponad rok temu. Dzisiaj wznowiona i naliczona opłata 0,55 zł.
10-06-2021 16:53
Dziwne bo codziennie mam kilkadziesiąt autoodnawialnych aukcji i nie pobiera mi płatności od wystawienia...
10-06-2021 18:14
Ja też nie widzę opłat za automatyczne odnowienie aukcji "kup teraz"
Oferty promocyjne - wykorzystano/ pozostało jest 0/150
W podsumowaniu konta ( nowe działania nieuwzględnione na fakturze) - też nie ma opłat za wystawianie
Wystawiam tylko na eBay.pl
Czy ktoś, komu eBay nalicza te opłaty, może napisać, gdzie je widać?
10-06-2021 23:58
No to sam nie wiem. Przykładowa aukcja odnowiona wczoraj. Na zrzucie widać: Godzina rozpoczęcia:08-01-2021 14:18:10 CET
11-06-2021 00:00
11-06-2021 00:07
Okej, wychodzi na to że opłaty, również przy wznowieniu, pobierane są użytkownikom posiadającym konta firma. Przy sprzedaży prywatnej za wznowienie nie jest pobierana opłata. To chyba ta róznica.
12-06-2021 16:33
Nie daje mi to spokoju 🙂 Możesz wrzucić skan, że Ci pobrało opłatę?
13-06-2021 12:42
Powiem tak: jeżeli chodzi o usunięcie nazw pomocniczych, żadnego znaczenia dla widoczności aukcji w wynikach wyszukiwania to nie ma. Jeżeli hasła, które zawarte były w nazwie pomocniczej, znajdują się w opisie aukcji, wyszukiwarka widzi aukcje dokładnie tak samo, jakby były podane w nazwie pomocniczej. Można więc powiedzieć, że nazwa pomocnicza jest zupełnie zbędna. Taki bajer, za który Ebay chce brać grubą kasiorę.
Problemem jest natomiast styl, w jakim to jest robione. Gdy ktoś ma kilkadziesiąt aukcji, można jeszcze zagryźć zęby i pousuwać te nazwy pomocnicze. Gorzej, gdy ktoś ma ich kilka tysięcy. Problemem jest również niejasne informowanie o zmianach, o czym świadczą liczne wpisy tych, którzy szukają tutaj dodatkowych informacji. Kolejnym problemem jest komunikacja z serwisem, w sytuacji gdy na pytania odpisują jakieś osoby o połamanych imionach i jest to tłumaczone mechanicznie na język polski, co praktyce przekłada się często na czysty bełkot. Mnie na przykład pracownik Ebay zapewnił, że opłaty nie będą pobierane za aukcje wystawione przed 1 czerwca i automatycznie odnowione. Po czym mnie obciążyli. Ostatecznie stanęło na tym, że anulują mi te opłaty, gdy usunę nazwy pomocnicze. Nie zmienia to faktu, że jest to zmiana zasad podczas gry i masa bezsensownej roboty dla mnie.
W każdym razie EBAY ma obowiązek informować użytkowników o zasadach korzystania z serwisu w sposób niebudzący wątpliwości. Tego nie ma. Dodatkowo zostałem wprowadzony w błąd przez pracownika serwisu. A na dokładkę teraz żądają, aby w kraju, w którym obowiązującą walutą jest PLN, przyjmować płatności w EURO.
Cóż można powiedzieć? W tej chwili nie mam czasu, gdyż jestem oczywiście zajęty edytowaniem aukcji ale gdy się z tym ogarnę, przyszykuję skargę do UOKiK. Niech się przyjrzą tym praktykom. Ebay kosi w Polsce grubą kasiorę, i jeżeli żal im jest pieniędzy na kilku pracowników, którzy odpowiadaliby na maile, no to jest to żenujące.
13-06-2021 23:30
Dodatkowo wymyślili obowiązek uzupełniania parametrów przy tym obowiązkowych. W przypadku płyt CD są to trzy: wykonawca, tytuł i rodzaj nośnika. no ja proszę! po kolei mam wchodzi na kilkaset aukcji i to zmieniać? Ciekawe co zrobią jeśli tego nie zrobię, a nie zrobię bo to jest fizycznie niewykonalne do lipca. W sumie to bardziej mnie trapią zmiany podatkowe od lipca. Jak trzeba to zaznaczyć w aukcjach? nie mam pojęcia. W niektórych przypadkach, ale nie we wszystkich podatek płaci kupujący. więc jak zapłacił to w jaki sposób mam to zaznaczyć na przesyłce, że pobrany jest podatek od tego przedmiotu w przesyłce? Jeśli to nie będzie zaznaczone przewoźnik może znów pobrać podatek od przesyłki. To wszystko jest jakieś chore co się dzieje... Wie ktoś z czym to się je? Ja mam straszny mętlik i nie wiem co mam robić bo pobierają tyle tych podatków, że nie wiadomo co jest co i od czego...