Drzwi wejściowe do domu

Buduję dom i zastanawiam się nad drzwiami wejściowymi. Chcę coś nowoczesnego, wytrzymałego i energooszczędnego. Słyszałem że aluminium jest teraz w modzie ale nie wiem czy to faktycznie lepszy wybór niż drewno czy PCV? Będę wdzięczny za jakieś konkretne porady bo słyszę różne opinie...

Wiadomość 1 z 2
ostatnia odpowiedź
1 ODPOWIEDŹ 1

Dot.: Drzwi wejściowe do domu

No ja polecam od siebie. Największa zaleta aluminium to że nie musisz tego konserwować jak drewna - nie pęka, nie trzeba malować co kilka lat, nie boi się wilgoci. Profile aluminiowe są wytrzymałe więc możesz mieć większe konstrukcje z cienkimi ramami co daje efekt wow. Termoizolacyjność kiedyś była słabością aluminium ale teraz z przegrodami termicznymi i dobrym oszkleniem spokojnie osiągniesz parametry na poziomie pasywnych domów. Bezpieczeństwo też jest na bardzo wysokim poziomie, takie drzwi aluminiowe z odpowiednim osprzętem to naprawdę trudny orzech do zgryzienia dla włamywaczy. Kolor możesz wybrać praktycznie dowolny z palety RAL więc dopasowanie do elewacji nie jest problemem. Minus to cena, aluminium jest droższe od PCV ale moim zdaniem warto za jakość zapłacić raz a dobrze. Ja budowałem w zeszłym roku i ostatecznie postawiłem na aluminium i jestem mega zadowolony. Warto sprawdzić ofertę renomowanych producentów systemów aluminiowych, ja znalazłem dobre info tutaj https://www.reynaers.pl/produkty/drzwi-aluminiowe gdzie dokładnie opisują różne systemy i ich parametry.

Wiadomość 2 z 2
ostatnia odpowiedź