15-10-2017 09:59
Zaakceptowano odpowiedź! Przejdź do odpowiedzi.
15-10-2017 16:46
na www.usps.com jest kalkulator dla przesylek poczta USA.
FIRST CLASS INTERNATIONAL (najtansza - do 2 funtow wagi za $21.25, jednofuntowa troche tansza), SMALL FLAT RATE PACKAGE ORAZ ENVELOPE SA NAJTANSZYMI PRZESYLKAMI (do 2ALE NIE PODLEGAJA REKLAMACJI A CZAS DOSTAWY ZWYKLE MIESCI SIE W 10 DNIACH ROBOCZYCH.
Niestety poczta drozeje co roku dlatego konkurencyjnymi staja sie inni przewoznicy ktorzy za te sama cene zapewniaja ubezpieczona dostawe ze sledzeniem bez przypadkow zaginiecia przesylek.
Polska jak i wiele innych krajow europejskich znajduje sie w tym szczesliwym polozeniu ze przesylki do nich oferuja firmy polonoijne jak Polonez, Doma, Polamer etc.
Oferuja rowniez usluge przyjmowania oraz przeadresowania przesylki za drobna lub gratis oplata.
Dla porownania z Polski przesylki za granice, poza UE sa rowniez dosc wysoko wycenione a czas dostawy mniej wiecej porownywalny.
Wyjatkiem sa przesylki morskie ktore sa tanie ale czas dostawy do 3 miesiecy. Np. Kupilem ksiazki w Polsce na poczatku wrzesnia i po 6 tygodniacx jeszcze ich nie ma
17-10-2017 21:24
Ja osobiście rezygnuję z zakupu, kiedy koszt wysyłki przekracza wielokrotnie cenę przedmiotu.
Natomiast zauważyłam, że te drogie przesyłki idą dłużej niż zwykłe. Nie wiem z czym to jest związane? Monitoring również często się urywa gdzieś w Europie i dalej nie można już śledzić.
15-10-2017 16:46
na www.usps.com jest kalkulator dla przesylek poczta USA.
FIRST CLASS INTERNATIONAL (najtansza - do 2 funtow wagi za $21.25, jednofuntowa troche tansza), SMALL FLAT RATE PACKAGE ORAZ ENVELOPE SA NAJTANSZYMI PRZESYLKAMI (do 2ALE NIE PODLEGAJA REKLAMACJI A CZAS DOSTAWY ZWYKLE MIESCI SIE W 10 DNIACH ROBOCZYCH.
Niestety poczta drozeje co roku dlatego konkurencyjnymi staja sie inni przewoznicy ktorzy za te sama cene zapewniaja ubezpieczona dostawe ze sledzeniem bez przypadkow zaginiecia przesylek.
Polska jak i wiele innych krajow europejskich znajduje sie w tym szczesliwym polozeniu ze przesylki do nich oferuja firmy polonoijne jak Polonez, Doma, Polamer etc.
Oferuja rowniez usluge przyjmowania oraz przeadresowania przesylki za drobna lub gratis oplata.
Dla porownania z Polski przesylki za granice, poza UE sa rowniez dosc wysoko wycenione a czas dostawy mniej wiecej porownywalny.
Wyjatkiem sa przesylki morskie ktore sa tanie ale czas dostawy do 3 miesiecy. Np. Kupilem ksiazki w Polsce na poczatku wrzesnia i po 6 tygodniacx jeszcze ich nie ma
15-10-2017 19:48 — edytowano 15-10-2017 19:50
Witam
Myślę że tema jest warty szerszej dyskusji.
Otóż pisząc powyższe mam na myśli ze skoro list polecony-priorytet za 3 do 5$ idzie z USA do Polski około 5 dni, bo tak często dastaję od zaufanych sprzedawców w USA czy Kanadzie to inni sprzedawcy powinni honorować moje prośby jak do nich piszę.Często jest tak że sprzedawca z USA (przeważnie) piszę że jak mi się nie podoba to niech nie licytuję I tak robię>po prostu olewam takiego sprzedawcę mimo atrakcyjnych ofert i nigdy juz u niego nie kupię.Innym moim znajomym z Polski Anglii,Szkocji itd bo mam ich wielu piszę im i podaję takich sprzedawców na tacy by takie aukcje omijali.Ale sprawa jest tym bardziej poważna że podają mi w odpowiedzi że przesyłka jest śledzona>pytanie po co mi to? i dlaczego idzie nawet 3 tygodnie za tak duże pieniądze.Gdzie się podziała zwykła uczciwość sprzedawcy i kupującego.Jeśli ja proszę o wysyłkę listem pokeconym-priorytet np.wskazówek za 40 zł czy płaskiej tarczy to nie muszę płacić za to ponad 25 a czasami i więcej. Oświadczam sprzedawcy że biorę odpowiedzialność za to,pod warunkiem że wysłał i poda mi numer nadania.Dlatego coraz częściej takich sprzedawców omijam szerokim łukiem.
17-10-2017 21:24
Ja osobiście rezygnuję z zakupu, kiedy koszt wysyłki przekracza wielokrotnie cenę przedmiotu.
Natomiast zauważyłam, że te drogie przesyłki idą dłużej niż zwykłe. Nie wiem z czym to jest związane? Monitoring również często się urywa gdzieś w Europie i dalej nie można już śledzić.
18-10-2017 09:18