Zależy mi żeby paczki zawsze przychodziły pocztą a nie żadną firmą kurierską ale zupełnie nie wiem jak to ustawić przy zakupie a to jest loteria. Na firmach kurierskich się ostatnio sparzyłem i nie chcę nigdy więcej korzystać z ich usług bo są totalnie do bani.
Kupiłem niedawno 3 przedmioty z różnych krajów ( Anglia, Włochy i Francja ).
Najpierw przyszła paczka z Angli, kurierem GLS. Jako że pracuję to zazwyczaj listonosze i kurierzy przyjeżdżają z paczkami wtedy kiedy nikogo nie ma w domu. Najpierw było awizo informujące o nieudanej próbie doręczenia i że druga próba będzie następnego dnia roboczego, potem było awizo informujące o tym że była druga próba i paczka do odbioru w..... Olsztynie ! Mieszkam w Działdowie więc jest kawałek drogi. Udało mi się jakoś zdobyć numer do kuriera, jeździł jeszcze w okolicach mojego miasta i podjechał z paczką.
GLS ma punkt odbioru w Działdowie (raz odiberałem tam coś) a tym razem odbiór miał być w Olsztynie ? **bleep** ?
Potem przyszła paczka z Włoch, pocztą. Wszystko bez problemu - awizo i odbiór na poczcie w moim mieście.
Następnie była podejrzana stytuacja z paczką z Francji, na śledzeniu dowiedziałem się że idzie kurierem DPD, dowiedziałem się o jednej próbie doręczenia (nie było żadnego awiza !), potem następnego dnia roboczego dowiedziałem się dzwoniąc na infolinię że była też druga próba (nie odnotowana w trackingu) i paczka jest do odbioru w Olsztynie i jest ostatni dzień przed odsyłką do nadawcy.
Musiałem brać urlop na rządanie i tam jechać, z trudem udało mi się znaleźć ten punkt odbioru !
Bardzo lubię to miasto ( Olsztyn ) ale to jest granda żeby trzeba było gdziekolwiek jeździć za paczką.
Dlatego chciał bym żeby wszystko co kupię przychodziło pocztą ale jak to ustawić ? Paczka z Francji była wysłana francuską pocztą a w niemczech przejęło ją DPD, nie miałem na to żadnego wpływu.
Są jakieś opcje przy zakupie czy po prostu trzeba poprosić sprzedawcę o taką wysyłkę żeby przyszło pocztą ?
Pozdrawiam.