anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wysyłka książki do USA - pytania

Witam.

Z góry przepraszam - bo moje pytania nie są związane bezpośrednio z ebay - ale widzę,  ze na tym forum, jest  grupa osób, która ma doświadczenia z wysyłkami zagranicznymi - więc może uzyskam pomoc.

Sprawa jest prosta - wysyłka książki do znajomych w USA - chce to wysłać listem poleconym, bo tak taniej niż paczka (w kopercie babelkowej) - i teraz pytania:

- czy muszę na list nalepić deklaracje celna CN22 - na najbliższej Poczcie pytał ktoś z mojej rodziny i powiedzieli, ze nie - co wydaje mi się dziwne bo np. kupując jakieś drobiazgi spoza UE zawsze na kopercie itp. jest deklaracja celna - nie chce, aby przesyłka do mnie wróciła, albo odbiorca musiał się gdzieś po nią fatygować (aha - wartość 50 zł, książka/album dość cienka, ale waga 750 gram bo sztywna okładka)

- ile może trwać przesyłka ekonomiczna - 6-8 tygodni ?? - i czy jest ryzyko, ze jednak nie dojdzie (tak czytałem gdzieś w necie) i jednak lepiej odżałować na priorytet 

Z góry dziękuje za odpowiedzi/rady !!

Wiadomość 1 z 2
ostatnia odpowiedź
1 ODPOWIEDŹ 1

Odp.: Wysyłka książki do USA - pytania

Na Twojej poczcie g*** wiedza pracownicy poczty, musisz dolaczyc do przesylki cn22. Zaznaczasz jako podarunek, wpisujesz wartosc 15 dolarow, date, autograf i gotowe. Lepiiej wyslac priorytetem to wtedy poleci samolotem, a czas dostawy okolo 14 dni.

Pzdr

Wiadomość 2 z 2
ostatnia odpowiedź