23-04-2015 20:46
Witam serdecznie,
mam pytanie do osób, które wysyłają paczki poza UE.
Czy wysyłając poza UE korzystacie z Poczty Polskiej, jak tak to czy stosowaną przez Was formą wysyłki jest list polecony priorytetowy ( max 2kg ). Powiem szczerze, że w Polsce wysyłam bardzo dużo paczek jednak dzisiaj dopiero wyczytałem, że list polecony można wysłać w kartonie byle nie przekrozczyło 2 kg. Czy nie mieliście nigdy problemu z takową wysyłką?
Drugie pytanie czy wysyłając poza UE zawsze wypełniacie CN22, wysyłałem ostatnio list polecony do Norwegii i nic nie wypełniałem i poszło normalnie . Czy to wszystko zależy od kraju oraz celników ?
Chce wybrać i ustawić cennik na cały świat bo w końcu udało mi się uzyskac 10 komentarzy ( nawet w dobrym czasie ) i czekam tylko do maja aż minie 90 dni i rozszerzam działalność.
Pozdrawiam serdecznnie.Łukasz
24-04-2015 10:29 — edytowano 24-04-2015 10:32
Witam
osobiscie korzystam z różnych form wysyłki Poczty Polskiej.
do krajów które są obsługiwane przez global expres warto wysyłać tą formą wysyłki.
mniejsze wagowo przesyłki wysyłam jako listy polecone choć i te duże do 2 kg też można wysyłać.
Prawidłowo nawet do listów powinnyc być deklaracje celne w praktyce nie naklejam nigdy.
Do paczek pocztowych z automatu mam generowane deklaracje celne jak używasz elektronicznego nadawcy same dodatkowo sie generują oczywiście trzeba usupełnić pare informacji.
korzystałem jeszcze z EMS dość dobra sprawa i mozna uzyskać spore rabaty od cen podstawowych.
Pozdrowienia
24-04-2015 11:52
Witam,
Korzystam z elektronicznego nadawcy, co znacznie usprawnia wysyłkę paczek .
Z globala nie korzystałem, postaram się dowiedzieć więcej o tej usłudze i podpisać umowe na tą usługę.
Nurtuje mnie tylko naklejania tych deklaracji 🙂 . Jak to jest, że dochodzą bez naklejek CN22 .
Pozdrawiam Łukasz
24-04-2015 12:20
Jedyny problem jaki miałem to raz przesyłka za naszą wschodnią granicą została zwrócona z powodu braku dołaczonego druku CN.
Obecnie wszystko i global i polecone poza UE idzie bez naklejek i deklaracji.
Wszystko jakoś dochodzi czasami może brak deklaracji powoduje małe opóźnienie ale to raczej kraje ameryki południowej niż azjatyckie czy oceania.
pozdrowienia
29-04-2015 17:31
Na czym polega ten elektroniczny nadawca?Co to jest i kiedy się stosuje?
29-04-2015 19:44
Jako klient biznesowy można podpisać umowe z poczta polska i wysyłać paczki przez ich system:
https://e-nadawca.poczta-polska.pl
Jak dla mnie mega ułatwia praca ( zintegrowane jest również z Allegro co bardzo pomaga ) , nie wyobrażam sobie inaczej wysyłać Paczki Pocztą Polską bez tego systemu .
W dodatku e-faktura i jest bardzo wygodnie.
Pozdrawiam Łukasz