10-06-2013 07:44
Witam, mam następujący problem:
do tej pory na ebay sprzedawałem swoje prywatne rzeczy, które wyprzedałem za kwotę nieco ponad 7 tys zł. z konta prywatnego. Przedmioty wystawiałem głównie na ebay.de ebay.co.uk i ebay.com. Na PL w ogóle nie wystawiałem.
Chcę zarejestrować firmę, za pośrednictwem której rozpocznę sprzedaż na wymienionych serwisach zagranicznych. Problem polega jednak na założeniu firmowego konta. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji, czy przy zakładaniu konta jako firma trzeba spełnić te same warunki co przy koncie prywatnym. Chodzi tu głównie o 90 dni, które muszą minąć od dnia pierwszej sprzedaży. Może w przypadku kont firmowych ten warunek nie musi być spełniony?
Mógłbym zamienić konto prywatne na firmowe, ale nie chce żeby później US przyczepił się do mnie o przedmioty, które sprzedałem przed założeniem firmy. Być może się mylę, dlatego poprawcie mnie. Zastanawiałem się, czy zamiana konta prywatnego na firmowe wchodziłaby w grę, ponieważ do rozliczania się ze Skarbowym (ryczałt) korzystałbym z listy transakcji ebay i paypal ale tylko tych, które zostały zawarte od czasu zarejestrowania firmy i zamiany konta na firmowe? Czy takie rozwiązanie jest bezpieczne? Z góry dziękuję za pomoc
10-06-2013 09:24
Nic w tym kraju nie jest bezpieczne jeśli chodzi o US.
Ja bym zamieniał prywatne na firmowe bo zapewne masz tam już pozytywne komentarze.
Zaczynać sprzedaż z zerem przy nazwie jest ciężko.
Zrób jak uważasz.
23-06-2013 17:38
Z punktu widzenia US nie ma znaczenia czy sprzedajesz z konta prywatnego, czy "firmowego". Jeśli sprzedaż jest częsta i o większej wartości to mogą uznać, że prowadzisz nielegalną działalność.
Ogólnie można sprzedawać rzeczy używane powyżej pół roku (w razie kontroli trzeba to jakoś udowodnić) bez firmy. Sporadyczną sprzedaż rzeczy nowszych można rozliczyć w PIT na koniec roku.
Do częstej sprzedaży rzeczy nowych trzeba mieć firmę.
Ogólnie, łatwiej by ci było przekształcić istniejące konto.
Ale... w razie kontroli, jakby trochę lepiej mieć oddzielne konto, bo wtedy wyraźnie widać co było sprzedażą prywatną, a co firmową.
Jak chcesz zdobyć pozytywy, to chętnie coś drobnego od ciebie kupię (znam ten ból).
Pozdrawiam wszystkich handlowców!