11-01-2014 09:15
Witam,
Otóż mam niemałe problemy. Sprzedaję na ebay sporadycznie i niestety być może wszystkiego nie ogarniam, ale do rzeczy.
Sprzedawałem kilka przedmiotów przed świętami i niestety z powodów spóźnień z przesyłkami kupujący zaczęli otwierać spory. Jeden kupujący otworzył spór, ale było to w Wigilię, więc darowałem sobie i chciałem odpowiedzieć po świętach. Moje zdziwienie, gdy zalogowałem się i zobaczyłem, że ebay zwrócił jemu z mojego konta paypal pieniądze. Tracking numer dodałem, wszystko z mojej strony było OK.
Teraz kolejna wtopa. W tym tygodniu kolejny kupujący otworzył spór, że nie otrzymał jeszcze towaru. Jak najszybciej mu odpisałem, że są święta, przesyłka dotrze spóźniona itp. Niestety logując się z rana na pocztę, dostaję 2 wiadomości. Jedna, że kupujący skontaktował się z obsługą ebay i zaraz kolejna, że ebay zwrócił jemu pieniądze.
No i teraz moje pytanie: Czy ktoś ma jakiś pomysł, rade?
Przecież nie moja wina, że występują opóźnienia. Za każdy otwarty spór wtapiam kasę, bo przedmiot wysyłam, a ebay i tak zwraca pieniądze. Czy da się jakoś skontaktować z ebayem, jeżeli z trackingu online będzie wynikało, że przesyłka dotarła do kupującego? Zwrócą mi pieniądze, które mi zabrali? Proszę o radę.
Pozdrawiam
11-01-2014 19:16
Moja rada: ustaw czas wysylki tak aby miec margines na ewentualne opoznienia poczty. Kupujacy nie moze otworzyc sporu przed obiecana data dostawy. Ja nie moglem i musialem czekac 3 tygodnie bo tak sprzedawca ustalil. Obeszlo sie bez sporu bo towar w koncu nadszedl.
12-01-2014 12:23
1) Gdy odpowiadałeś na sprawę dodałeś screena ze śledzenia że przedmiot został wysłany tego dnia? Zanim odpowiesz na sprawę po prawej stronie masz możliwość dodania zdjeć.
2) Do jakiego kraju paczki były wysyłane?
3) To, że z trackingu wynikało, że paczkę wysłałeś nic nie oznacza, bo paczka może zaginąć i kupujący jej nie otrzyma. Złóż reklamację na poczcie. W tym czasie zrób:
- screena ze śledzenia poczty polskiej - najlepiej w języku angielskim, teraz jest taka możliwość
- zdjecie z potwierdzenia nadania (widoczne dane kupującego i numer przesyłk)
- jeżeli paczka była wysyłana do kraju w którym jest możliwość śledzenia polskich przesyłek, śledź codziennie czy nie pojawiła się. Jeżeli pojawiła się jakaś informacja, rób screena.
Na formularzu reklamacyjnym będziesz miała taką opcję do zaznaczenia, gdzie należy zwrócić paczkę po odnalezieniu. Pamiętaj zaznaczyć że do nadawcy.
Gdy otrzymasz odpowiedź z poczty w sprawie reklamacji (minie z miesiąc, dwa) zobaczysz czy paczka została dostarczona czy zagineła. Jeżeli dostarczona to wszystko co do tej pory zebrałes przesyłasz ebayowi na maila, pewnie odpisze ze ma to gdzies więc wysyłasz do paypala. Jak odpiszą Ci nie po Twojej myśli, wydrukuj wszystko i prześlij poleconym pocztą tradycyjną.
To były przedmioty o dużej wartości? Bo jeżeli nie to ja bym sobie dał spokój i dziękował że nie otrzymałem negatywa.
Pozdrawiam