07-05-2026 14:45
Dzień dobry,
Niedawno postanowiłem wznowić sprzedaż na terenie Unii Europejskiej po około 2 latach przerwy. Dotychczas sprzedawałem tylko poza Unię. Mam sklep w witrynie ebay.com. Po wejściu w mój sklep z adresu ebay.com, wszystkie aukcje są widoczne, natomiast po zmianie URL na którykolwiek z unijnych, np. ebay.pl, ebay.de, itd., nagle pokazuje się brak asortymentu. Mam dodany numer VAT i ustawiony OSS, wszystkie wymagane dane firmy wprowadziłem i nic. W innych serwisach, np. Australijski lub Brytyjski aukcję są normalnie widoczne. Mam ustawioną wysyłkę na cały świat. Ebay nie chce mi pomóc, zbywając mnie ogólnikami lub podając błędne rozwiązania.
Czy ktoś może zwyczajnie doradzić mi, co mam zrobić, żeby aukcje były widoczne w Unii?
Pozdrawiam
08-05-2026 13:33
Wyszukiwarka eBay preferuje własny portal tak że np. wyszukiwarka eBay. com wyświetli aukcje z eBay.com w pierwszym rzędzie a następnie, jeśli starczy czasu, z innych platform .
Pokaże w wynikach szczególnie jeśli chodzi o artykuły których jest mało lub wcale na rodzimym (np. z działu KOLEKCJĘ, kolekcjonerskie przedmioty) . Ma tu też znaczenie wykupiona promocja .
Najlepszą strategią jest zatem wystawiać na każdym portalu osobno wykupując promocje wybierając te oczywiście, które pobierają ustalony z góry procent tylko w momencie sprzedaży z linku tej promocji.
ebay oferuje również promocję płatną miesięcznie, podczas odnawiania, automatycznie. Odradzam tę opcje bo i kosztowna i mało skuteczna jak zauważyłem w moim przypadku.
Poza tym można łatwo przeoczyć dodatkowe opłaty naliczane automatycznie mimo że artykuł sprzedaje się dobrze bez promocji.
12-05-2026 17:48
Jestem świadomy, że tak działa algortym, ale to nie może tłumaczyć, że wchodzę w te linki:
https://www.ebay.pl/str/ralphretrofinds - brak asortymentu
https://www.ebay.com/str/ralphretrofinds - zmiana z .pl na .com i nagle wszystkie oferty widoczne
To ewidentnie wskazuje na jakiś problem z ustawieniami konta, który blokuje wyświetlenie moich ofert na rynku unijnym.
Dla porównania wszedłem w przypadkowy sklep, który dokładnie tak jak ja wysyła z Polski, ale ma sklep w witrynie amerykańskiej. Jego oferty są widoczne tak samo na .com jak na .pl