24-06-2017 20:24
Witam,
od ponad roku sprzedaję rzeczy na eBayu, nie są to kwoty oszałamiające, w ciągu miesiąca dorabiam mniej więcej pół swojej pensji sprzedając około 10 rzeczy. W jednym miesiącu tych przedmiotów jest 12, w innym 8, kręci się to gdzieś przy liczbie 10.
1) Czy powinienem myśleć o założeniu działalności, czy sprzedaż tylu przedmiotów w miesiącu podpina się pod sprzedaż ciągłą?
2) Na co dzień jestem ubezpieczony w KRUS, od niecałych dwóch lat pracuję na roli. Jeżeli powinienem założyć działalność gospodarczą, to wiedzą może Państwo jaka forma działalności byłaby dla mnie najlepsza? Rzeczy, które sprzedaję pochodzą z mojej własnej kolekcji, bądź są kupowane od osób prywatnych (zazwyczaj nie dostaję paragonu). Nie chciałbym rezygnować z pracy na roli, a jedynie dalej dorabiać w ten sposób po godzinach będąc uczciwym wobec systemu podatkowego w Polsce.
3) Jako, że jestem laikiem, czytałem przed założeniem mojego konta na ebay, że najlepiej zarejestrować konto na domenie ebay.co.uk. Tak też uczyniłem, jednakże zazwyczaj wystawiam przedmioty na domenie ebay.com, 80% klientów, którzy u mnie kupują jest z USA, a więc oni używają waluty USD, a ja poprzez zarejstrowanie na co.uk jako walutę rozliczeniową miałem GBP, a więc brytyjskie funty. Wydaje mi się, że poprzez swoją głupotę sporo straciłem przez ten rok, ponieważ ebay wystawiając invoice przewalutowywał z USD na GBP, pieniądze na Paypal lądowały w USD, ale koniec końców przeliczane były na złotówki (konto Paypal połączone z polskim rachunkiem bankowym). Naprawdę zgłupiałem już od tego wszystkiego i teraz zmieniłem walutę rozliczeniową na USD. Dobrze zrobiłem? Czy może biorąc pod uwagę skąd pochodzi moja sprzedaż (80% USA), powinienem raczej dążyć do tego by kwotą rozliczeniową były PLN-y? Nie znam się na tych przewalutowaniach, nie mam do tego głowy, więc proszę o potwierdzenie, czy waluta rozliczeniowa w USD jest teraz dla mnie optymalna.
Wydaje mi się, że moje pytania mogą Państwo uznać za pytania ignoranta, ale za każdą odpowiedź będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam i życzę udanego weeekendu.
25-06-2017 03:54
25-06-2017 17:48
To działka księgowego i doradcy podatkowego. Bedą wiedzieć lepiej niż forum. O takich rzeczach nie pisz, bo kwota wolna od podatku to 6tys, a powyżej tego, choćbyś sprzedał dziurawe kapcie dziadka to w zal. od okoliczności obowiązywać cię może zapłata podatku (w zal. jak długo jesteś w posiadaniu rzeczy, za jaką kwotę sprzedałeś i czy jest to sprzedaż dla zysku)
Na paypal załóż kilka opcji walutowych. Dla przykładu moja Klientka założyła w banku konta walutowe i przelewa na nie z PP kasę.
04-07-2017 19:27
Przy ciagłej i zorganizowanej sprzedazy bez wzgledu na to co sprzedajesz nie ma kwot wolnych od podatków- to jest po prostu działalnosc gospodarcza i tu nie ma zwolnien od płacenia podatku.
Nie wprowadzaj w bład.
06-07-2017 13:08
1. Kolega nie pisze, czy jest zatrudniony, czy jest na rencie/emeryturze, czy bezrobotny i zamierza założyć działalność i na jakich zasadach się rozliczać się z US.-to wszystko ma znaczenie
2. Kwota wolna od podatku przysługuje wyłącznie tym przedsiębiorcom, których dochody opodatkowane są na zasadach ogólnych według skali podatkowej. Z preferencji podatkowej nie będą mogli zatem skorzystać ryczałtowcy oraz przedsiębiorcy opodatkowani kartą podatkową lub podatkiem liniowym.
3. Tak więc nie wprowadzaj w błąd, może nie rozliczasz siię na zasadach ogólnych i nie wiesz,że wszystko zalezy od sytuacji, a jak napisałem w poprzednim komentarzu- najlepiej do księgowego, a nie tutaj.
/*-pomogłem? zaznacz odpowied jako zaakceptowaną----------------------*/
09-07-2017 02:07 — edytowano 09-07-2017 02:08
Przeczytaj post watkotwórcy raz jeszcze , ze zrozumieniem.
Nie pisz mu głupot o kwotach wolnych od podatku bo zrobisz mu krzywde jak przyjdzie do niego US.
W tej chwili on prowadzi niezarejestrowana działalnośc gospodarcza i sam się do tego przyznaje-nie ma tu kwoty wolnej od podatku bardziej jest domiar niz wolna kwota :).
Expercie od siedmiu boleści.
13-07-2017 13:30
Tak tak. Najwyraźniej od kilku lat mój księgowy tak nawala, że podczas kontroli z US wszystko wypada prawidłowo. Kwotę wolną utraciłem gdy przekroczylem najwyższy próg podatkowyi dochód przekraczał 130tys. Tylko wtedy. Przeczytaj ZE ZROZUMIENIEM moje komentarze co radzę użytkownikowi,a nie wrzucaj bełkotu,żeby tylko cokolwiek napisać i obrazić.