14-01-2014 14:50
Ebay.de
Przesyłka uszkodzona w czasie transportu ( wg. mnie trochę naciągane, ale nie mogę nic udowodnić). Zaproponowałam kupującemu zwrot. Zażądał wymiany na dużo droższy towar, jak się nie zgodziłam, 14.12.2013 założył sprawę na Ebay-u..
EBAY 2 X sprawę zamykał - kupujący najpierw miał odesłać w ciągu 10 dni przedmiot - nie odesłał, następnie wznowiono sprawę (? ) - dostał 100 Euro z mojego konta Paypal.
09.01.2014 otrzymałam e-maila od Ebay-a
- " Serwis eBay otworzył sprawę, ponieważ wystąpił problem z kupionym od Ciebie przedmiotem. Zapoznaliśmy się ze sprawą i postanowiliśmy dokonać pełnego zwrotu pieniędzy kupującemu w kwocie EUR 100,00. Blokada płatności związanej z tą transakcją PayPal została usunięta ".
Moich pieniędzy na PayPalu nie odblokowano ( 500 Euro ), kupującemu zwróconao 100 Euro z mojego konta PAYPal ( oczywiście bezojej zgody ),
Kilka razy dzwoniłam do PayPala - nie mogą odblokować pieniędzy, bo nie mają takiej informacji od Ebay-a. Do Ebay-a nie można zadzwonić, odpowiedzi na e-maile - dziękujemy za kontakt i prosimy o cierpliwość.
Moze miał ktoś taką sytuację, jak to się skończyło?
A może ktoś z Ebaya udzieli mi w końcu jakiejś odpowiedzi- Sprawa nr 5045892304 ?
Ebay sam łamie swoje regulaminy .
Sprzedający na Ebayu - wypłacajcie jak najszybciej pieniądze z PayPala - ja byłąm przekonana, że będę zwracać pieniądze za przedmiotm więc zostawiłam, a teraz nie mam ani pieniądzy ani .towaru, dfodatkowo muszę zapłacić prowizję od sprzedaży
15-01-2014 13:41
muszę Cię zmartwić,zobacz co mnie spotkało
Zapoznałam się ze sprawą otwartą do tej transakcji i natychmiast sprawdziłam możliwości odwołania się od tej decyzji. Z przykrością informuję, że nie jest możliwe odwołanie się od wyniku sprawy, ponieważ zgodnie z zasadami odwołań od decyzji Centrum rozstrzygania, odwołania dotyczące spraw, w których przedmiot został doręczony po dacie zamknięcia sprawy, są odrzucane.
Zdaję sobie sprawę, że możesz uważać tę zasadę za niesprawiedliwą dla Ciebie jako sprzedającego. Taka zasada została jednak wprowadzona z powodu niezadowolenia kupujących, którzy muszą oczekiwać zbyt długo na przesyłkę i niekiedy otrzymują taką przesyłkę po zakończeniu sprawy Nie otrzymałem przedmiotu.
Staramy się zapewnić jak najwyższy poziom zakupów w naszym serwisie, stąd wprowadzone modyfikacje.
ta "modyfikacja" inaczej się nazywa w Polskim prawie
Aby w przyszłości uniknąć podobnych sytuacji zachęcam Cię do rozważenia możliwości wysyłania przedmiotów do dalekich regionów wyłącznie przesyłkami ekspresowymi lub priorytetowymi. Zdaję sobie sprawę, że koszt może być nieco wyższy lecz pozwoli to na skrócenie czasu wysyłki.
zza Ocean wysyłam TYLKO priorytetami a expres poczta właśnie zlikwidowała bo niczego nie gwarantował.Opcja wysyłki była widoczna w systemie śledzenia,ale dla WAS to zbyt wiele wysiłku żeby sprawdzić
Możesz również rozważyć rezygnację z wysyłania przedmiotów do odległych regionów, jak np. Stany Zjednoczone, Australia, Kanada itd.
ooooo ta rada mi się bardzo podoba,a może piekarni poradzicie żeby np przestała piec chleb i skupiła się na bułkach? tego typu "genialne" rady tak przystające do realnego życia jak pięść do nosa
siedzę i płaczę,i zastanawiam się co dalej,bo jak to ludzie wyniuchają to 99% sprzedawców idzie z torbami