22-01-2014 20:19
Posiadam działalność gospodarczą w Polse i chciałbym sprzedawać na ebay.de. Prześledziłem kilkanaście wątków nt. ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi czy dobrze myślę.
Więc tak, planuję:
-Rejestracje przedstawicielstwa mojej firmy w Niemckim urzędzie
-Wynajem biura-adresu do korespondencji, zwrotów itp. z danymi ww. przedsawicielstwa w Niemczeh
-Rejestracje konta w ebay.de na dane przedstawicielstwa firmy - konto firmowe
-Założenie konta bankowego w Niemczech ->
no i w efekcie handel na ebay.de bez przeszkód? Nie będzie mnie obowiązywać 90dni i 10 komentzrzy a jedynie limity 100przedmiotów/mies. do ew zwiększenia?! Mylę się w którymś punkcie, czy moje rozumowanie jest ok? Proszę o pomoc.
Pozdrawiam!
barrz_pl
22-01-2014 22:09
minusy:
- jezeli jestes nowym sprzedajacym to po co ładować się w koszty i tracić czas? chyba ze wiesz ze od razu bedziesz zarabial kokosy
- mieszkałbys nadal w PL? Jeżeli tak to kłopot ze zwrotami (dodatkowe koszta + czas).
plusy:
- niemiec lub kupowac od niemca, sprzedaz napewno bys miał wieksza
22-01-2014 22:31
Wiem, że sprzedaż będę miał dobrą. Zostały zrobione "badania rynku" ;-). Zwroty fakt, kłopotliwe aczkolwiek nie będzei chyba źle. Poza tym dobrze rozumuje, taki sposób rejestracji firmy zadziała i będzie można bez przeszkód (poza oczywiście limitami ) handlować w ebay.DE?
23-01-2014 00:24
Mam podobna sytuacje do twojej z tym ze ja mieszkam w Toronto Kanada a jestem zarejestrowany na Ebay.com.
Mam adres US w Niagara Falls. Ja drukuje znaczek United States Postal Service (odpowiednik poczty polskiej) zawoze do firmy ktora codziennie jezdzi z paczkami do US na poczte.
Praktycznie osoba ktora cos kupuje nie wie ze mieszkam w Kanadzie. Dlaczego to pisze -dlatego ze jak zarejestrujesz sie na ebayu niemieckim to jak sobie poradzisz z forma wysylki. Bedziesz mial do wyboru tylko poczte niemiecka lub inne firmy kurierskie ktore dzialaja w Niemczech. Przeciez nie napiszesz ze bedziesz wysylal z Polski.bo po to rejestrujesz sie w Niemczech aby miec wiekrza mozliwosc sprzedazy. No chyba ze jest cos czego nie wiem ale tak to dziala u mnie.
Dobrze by bylo abys znalazl kogos kto juz cos takiego zrobil to mialbys porownanie
Jeszcze jest jedna sprawa na ktora nie znam odpowiedzi-Czy wysylajac do Niemiec z Polski kupujacy placi jakis VAT lub clo,bo jezeli jest taka mozlowosc to jak to wytlumaczysz Niemcowi ? Przeciez on kupil na ebayu niemieckim czyli w Niemczech.
Zycze powodzenia i pozdrawiam z Kanady
25-01-2014 00:36
Może wytłumaczyć że firma jest z DE a produkty są wysłyane z fabryki którą mamy w PL ze względu na niskie koszty produkcji itp. najważniejsze żeby czas realizacji zgadzał się z podanym na aukcji i jakość produktu była wysoka wtedy zadowolony niemiec nie będzie dociekliwy skad został wysłany produkt.
Polska jest w UE od 2004 r, nie ma cła, VAT 23 % odprowadza sprzedawca do polskiego US chyba że sprzedaje firmom z nipem europejskim wtedy faktura na 0