18-08-2014 14:31
Dzień dobry,
sprzedaje na ebay.de ale nie wiem jak wystawiać na koniec miesiąca faktury w PL albo na bierząco. Zaznaczam, że konto mam polskie ale kwoty są w euro przez pay pal lub na konto bankowe. Czy istnieje możliwość drukowania z ebay.pl lub ebay.de faktury z ceną euro i zł z dobrym kursem. Księgowa wymaga ode mnie przeliczonej kwoty na pl na fakturach.
Ktoś podobnie sprzedaje i mógłby pomóc jak to mądrze rozliczać ??
Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam
18-08-2014 18:24
ja jestem na ryczalcie wchodze na paypal a nast w szczegoly i drukuje kazda pozycje z osobna
a potem opisuje tabela nr ...A/NBP z dnia
15 euro x kurs = się
tylko kurs biore z dnia wczesniej niz nastapila sprzedaz i w ten sposob robie juz od ponad 6 lat
19-08-2014 08:34
Dziękuję za odpowiedz,
Rozumiem paypal à szczegóły àwydrukuj specyfikacje przesyłki à edytuj i piszesz cenę * kurs z dnia poprzedzającego = kwota ( łączna suma czy koszt wysyłki osobno)
I taki wydrukowany dokument dajesz księgowej i to wystarcza??
+ koszty ze paypala prowizji i ebayowskie koszty
I to pasuje ??
A z jakiego programu korzystasz, aby usprawnić "utrzymanie, i wystawianie aukcji”??
Dzięki wielkie.
19-08-2014 17:22
Ja drukuje paragon lub fakturę, wysyłka osobno.
Kurs przeliczany według dnia poprzedniego. Na koniec miesiąca wysyłam podsumowanie ile PLN, EUR, USD itd + faktura eBay i Paypal. I to księgowej wystarcza.
Ja korzystam ze strony eBaya, nie mam żadnego programu.
19-08-2014 21:42
ja stworzyłem sobie spreadsheet w exelu i tylko wpisuje dane kupujacego kurs waluty i cene jak chcesz to moge ic podeslac nie ma sensu placenia za programy ktore g...o dają
20-08-2014 08:52 – ostatnio edytowany 20-08-2014 09:27 przez mariola.c
Dzięki za odpowiedz.
Miłośniku Piwa:
Gdzie drukujesz faktury na ebay-u ?? Mają one kurs z datą i przelicznik na PLN ??
Podsumowanie w euro i pl usd skąd pobierasz?? z ebaya czy codziennie w wpisujesz wartości w exelu??
magneticmobel:
Czy mógłbyś mi napisać jak wygląda proces od zakupu towaru przez klienta do wysyłki?
Zobaczenie na paypalu płatności itd...
Proszę o ten plik exelowski.
Dzięki za odpowiedz i dziękuje
20-08-2014 12:51
Na eBayu nie drukuje faktur. Robie to na innej stronce - jest wiele tego typu stronek na necie.
Podsumowania pobieram z faktur. Wybieram okres od tego do tego i mam podsumowanie na jaką chce walutę, do jakiego kraju itd.
22-08-2014 12:37
Dzieki za informację,
Mam pytanie czy da się wydrukować na jednej kartce w PayPalu liste wszystkich transakcji z przeliczeniami waluty. Tak jak bym drukował szczegóły wysyłki tylko w jakiejś liście.
Pozdrawiam
MIchał