29-06-2014 12:07
Witam wszystkich.
Postanowiłem spróbować swoich sił na ebay. Mimo strachu przed zagranicą i Paypalem postanowiłem zaryzykować oszczedności życia. Mimo wertowania stron pomocy przez kilka nocy, mam pare pytań.
1. Na co uważać i czego się wystrzegać podczas sprzedaży za granicę?
2. Czy często się zdarza że kupujący, mimo otrzymania towaru, zakłada spór w PayPal?
3. Jak znieść limity sprzedaży? (mam teraz aucje w UK - 10szt; w Niemczech 9szt)
4. Jesli założę sklep ebay w Polsce to na innych serwisach też będę go miał?
5. Jak ustawić aukcję "do odwołania"?
6. Czytałem także że do stworzenia polityki zwrotów niezbedny jest prawnik (takie info znalazłem w internetach). Jest aż tak źle?
Dziekuję za przebrniecie przez ten tekst.
Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam. Marcin
29-06-2014 13:22
1. wysyłaj priorytetem z numerem śledzenia; zawsze sprzedawaj rzeczy które masz fizycznie na stanie; rób dobrej jakości zdjęcia; opisuj dobrze przedmiot; nie trzymaj dużej ilości kasy na koncie Paypal - staraj sie wypłacać jak dobry kurs; odpowiadaj szybko na pytania kupujących
2. u mnie bardzo rzadko
3. nie zniesiesz, posprzedawaj coś i napisz aby zwiększyli Ci limity, i tak co miesiąc
4. ja mam w UK bo tam największą sprzedaż mam, raczej tak
5. musisz mieć sklep
6. po kiego kija? wszystko masz podczas wystawiania przedmiotu
29-06-2014 13:34
Dzieki za odpowiedź! Poprawiłeś mi samopoczucie 🙂
Powolutku sobie zbuduje renomę. Paczkę za granice wysłałem z nr śledzenia bo sam jestem ciekaw jej losów.
A napisz mi proszę jeszcze jedno. Lepiej dać niższą cene + wysyłka czy wyższą cenę + darmowa wysyłka?
Jak na zachodzie do tego ludzie podchodzą?
29-06-2014 14:45
Aukcje do odwolania mozesz ustawic w opcji "kup teraz" masz tam do wyboru : "na miesiac" albo "do odwolania". Pamietaj ze oplaty ktore ustawisz za wystawienie beda wowczas automatycznie przenoszone na nast. miesiac.
Aukcja skonczy sie automatycznie gdy ilosc przedmiotow zostanie wyczerpana.
Kupujacy wola darmowa wysylke i wola "kup teraz". Na Ebay placisz prowizje i za cene sprzedazy i za koszt wysylki (odmiennie niz na Allegro) wiec nie ma potrzeby zawyzania kosztu wysylki aby obnizyc cene.
Kupujacy nie lubia niespodzianek szczegolnie typu kuszacej ceny a za nia ukrytych kosztow. Nikt tego nie lubi.
29-06-2014 14:47
Z wysyłką nie zamierzam nic kombinować i krecić. Chodziło mi o podejście psychologiczne 🙂
Dziękuję za odpowiedź.
29-06-2014 18:20
29-06-2014 18:30
A co to jest DSR?
29-06-2014 20:37
29-06-2014 21:43
Od 20 sierpnia nie bedzie juz mozna oceniac cene wysylki i tak zwanego handling. Nareszcie Ebay wyszedl z zalozenia ze jesli nie podoba cie sie cena to po co kupujesz a potem narzekasz
12-07-2014 23:47
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Muszę jeszcz przebrnąć przez te 10 komentarzy nieszczęsne.
Jeśli ma ktoś pomysł jak to ogarnąć zapraszam do kontaktu! 🙂
Wszystkiego dobrego!