26-12-2017 12:35
Witam jakis czas temu sprzedalem przemiot na ebay.uk towar zostal wyslany do kupujacego z Kanady. Towar nie dotral w wyznaczonym terminie zosta otwary spor ze brak towar po bardzo szybkim czasie spor zostal rostrzygniety przez ebay i kupujacy otzrmal zwrot pieniedzy. Dzis sprawdzlem przesylke i widnieje jako odebrana 22.12.2017r. Złożylem rekalamcje ale po 12 godzinach otrzymalem odpowiedz w wielkim skrócie mamy to gdzies i to ze zostala paczka odebrana nie dostarzcyles tego w terminie wiec nic juz nie zrobisz. Napisale do kupujacego ze widze ze towar zostal odebrany i prosze o zwrot pieniedzy i ze poinformowalem o tym ebay, ale ma ta chwile zero reakcji. Co moge zrobic eby odzyskac pieniadze. Wiem ze paypal ma mozliwosc wejscia na konto i sciagniecia pieniedzy ale nie wiem czemu ebay twierdzic ze nie moga juz nic zrobic.
Prosze o jakąś podpowiedz gdzie napisac lub do kogo. A i gdzies widzialem ze jest jakias smieszna ichrona kupujacego i tam pisalo ze wiedza o nagminnym nadużyciu takich sytuacji jak zakladnia sporow i odbieranie paczek i zekomo am 30 dni na odwolanie sie jesli przedstawie ze paczka zostala odebrana juz to przedstawilem i ebay tylko napisal dzieki ale juz po sprawie
27-12-2017 00:55
zajrzyj do sporu tam powinien byc link aby sie odwolac. Pozatym nic nie zrobisz. Jesli duza suma i w Polsce to mozna sadownie....
Paypal nie moze sciagac pieniedzy z konta bez zgody wlasciela.
27-12-2017 08:44
odwolalem sie zlalei to powiedzieli ze juz po sprawie ze w trakcie sporu nie przedstawilem dowodu ze ktos odebral i tyle. Czytalem na forum o oszukanych przez ebay i paypal ze maja opcje scigniecia kasy bo paypal blokujekonto na dana kwote lub wchodza na konto bankowe na ktore przelewane sa srodki tak zeobili osobie z polski.
Czyli ogolnie dzial to tylko ze nie dla nas polakow
27-12-2017 14:34
Na obsługe eBay i PayPal nie masz co liczyć. Sama to przerabiałam z kupującym z US. Po 30 dniach założył spór (mimo iż widział ze paczka jest w Urzędzie Celnym i wkrótce dotrze), potem roszczenie i otrzymał automatycznie zwrot pieniedzy. Przesyłka dotarła tydzień później. Na nic moje prośby o uczciwe podejscie do sprawy (zaproponowałam nawet żeby zapłacił mi za towar a przesyłka gratis za długi czas oczekiwania). Nawet nie dopisywał na moje maile, mimo że wcześniej kontakt był z nim doskonały. Na podstawie jego adresu zamieszkania wyszukałam liste miejscowych instytucji (biuro szeryfa, kościół, szkoła, parę urzęów) i wysłałam mu listę maili do tych instutucji i ostrzeżenie iż opis całej sytuacji tam trtafi... Nastepnego dnia miałam płatnosć na koncie PayPal 🙂
27-12-2017 21:32
dziekowac tez tak zrobie
04-01-2018 16:25
W jaki sposób kupujący może zapłacić po otrzymaniu przesyłki już po zwrocie pieniędzy?
Wystawić mu fakturę Paypal? Czy może ma jakąś możliwość ponownej transakcji, lub dokonania zwrotu z Paypal na podobnej zasadzie jak działają zwroty do kupujących?
05-01-2018 17:38
Wysylasz zadanie zaplaty z paypal
07-01-2018 19:22
Normalna sprawa.
Ebay od zawsze bardzo mocno wspiera oszustów i złodziei.
Taka bandycka polityka względem sprzedających musi im się opłacić, bo twardo ją kontynuują mimo licznych przegranych spraw sądowych.
23-01-2021 18:57
24-01-2021 19:15
masz 10 dni od otworzenia sporu na to aby numer przesyłki miał status "delivered" jeśli paczka dojdzie po zamknięciu sporu to tracisz pieniądze a obsługa radzi ci żebranie o swoje pieniądze u oszusta