16-03-2017 11:26
Witam, chce kupić jedeną rolkę folii do oklejania karoserii samochodu
Natomiast potrzebuje koniecznie faktury (paragon nie wchodzi w grę)
Czy ma ktoś doświadczenie w tym temacie?
Czy wystarczy jak napisze do chiczyka
'i need invoice to purhased items" ?
16-03-2017 13:27
zapytaj sprzedawcy przed zakupem:
I'm interested in buying this item but I'll need an invoice (not a receipt) from you after I buy. Can you issue an invoice?
16-03-2017 13:36
hehe... nie dostaniesz żadnej faktury,a jeśłi już to na zaniżoną kwotę.Wiem bo walczyłem o pełne faktury na tysiące $ ze stałymi dostawcami.
Z fakturami od chińczyków są takie jaja że dopiero zobaczysz jak przyjdzie do odprawy celnej
16-03-2017 14:45
Właśnie widze ze moje obawy wydają się być słuszne.
Otrzymałem dodacje z urzedu pracy i potrzenuje zakupić pewne przedmioty niedostepne w Polsce
Jak wiadomo urzad potrzebuje tylko faktur.
19-03-2017 00:28 — edytowano 19-03-2017 00:33
Od Chińczyka fakturę ha, ha ha. Przepraszam za ten śmiech ale to
mission impossible
Kup gdzieś w Europie lub w Polsce. Wiem, że Chińczyk ma prawie jak za darmo ale coś za coś. Ale drożej z fakturą od firmy albo coś co przyjdzie i się nie będzie kleić tanie i bez faktury.
Nie mam nic przeciwko Chińczykom ale oni nie wiedza co to faktura vat tak jak na Wólce Kosowskiej. Albo udaje głupa albo nie ma pieczatki albo druczków a nawet komp się zacina. Jeszcze wymyślają, że od 100 zł to dopiero dowcipnisie.
A tak na koniec w Polsce jest wszystko tylko trzeba poszukać popytać kogoś kto jest w temacie.
20-03-2017 12:40
mam takiego dostawcę z Chin od 4 lat,facet przez 4 lata nie przesłał mi poprawnej faktury,albo brakuje warunków transport,albo błąd w nazwie odbiorcy,brak kosztów transportu,brak daty.
Wystarczyłoby żeby zrobił sobie schemat ale nie....
Czasami aż mi sie odechciewa nowych producentów bo już wiem co mnie czeka z fakturami.
20-03-2017 16:30
a jak by mu podesłać szablon ktory ma wypełnić w identyczny sposób?
27-03-2017 23:52
28-03-2017 19:35
a teraz to w UC niezłe jaja się dzieją po połaczeniu w KAS
zakwestionowali mi fakturę na prawie 10k euro,po raz pierwszy od 10 lat,chociaż mogli grzebać w towarze i porównywać ceny,według UC mam udowadniać że towar nie kosztuje zilion pierdyliardów chociaż to tylko 6 paczek średniej wartości.Faktura od dostawcy jest OK,nawet o centa nie zaniżona.
01-04-2017 19:01
Kwestionują faktury ?, a podesłałeś im dowód wykonania przelewu na konkretną sumę?. Sama faktura to tylko faktura. Dalej na firmę wymagane sa certyfikaty i inne tego typu rzeczy ?
Co do tematu. Chińczyk wie co to faktura, ale tam w Chinach tylko duże ryby płacą podatki. Te mniejsze mają zarejestrowane działalności gospodarcze, ale płacą promilowe podatki w skali roku, bez vatu. Kolejna kwestia to oni słabo rozumieją angielski. Używają do komunikacji wbudowanych tłumaczy.
I przede wszystkim mentalność Chińczyka jest, mówiąc ładnie nie przejmować się zbytnio. Towar wysłany, sprzedany i gitarka. Wiem, że poprzez alibabę teraz generowane sa kontrakty.