anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy proponować wysyłkę ekonomiczną za granicę?

bi-ej
Użytkownik

Jak w temacie. Na razie sprzedałem jeden przedmiot za granicę. Chciałbym trochę więcej sobie pohandlować w UE. W związku z tym moje pytanie jak w temacie. Czy uwzględniać w cenniku wysyłkę przez Pocztę Polską paczek ekonomicznych? Czy proponować w cenniku dodatkowo ubezpieczenie jak podobno ubezpieczenie paczki gwarantowane jest przez zapłatę Paypalem? Pytam z dwóch powodów: chciałbym, żeby towar doszedł do klienta i żeby cennik był przejrzysty. Jak na razie wyglądałby tak: koszt wysyłki ekonomiczny i priorytet, wysyłka do tego kraju tyle, tamtego tyle, jeszcze innego tyle. Wg poczty są z 3 czy 4 strefy: Czechy i Słowacja oraz 2 lub 3 inne. Jak przeglądam zagraniczne aukcje to często wygląda to tak: w swoim kraju tyle lub gratis, Europa tyle, reszta świata tyle i koniec cennika. Jak na razie mam chęć sprzedawać na terenie UE, z Europą poza unią i resztą świata się boję, bo są chyba jakieś cła w których nie wiem o co chodzi. No i przy okazji moje dalsze pytania: jak sprzedawać w Europie poza unię i na świat? Chciałbym coś kupić w USA, wartość około 550PLN, wysyłka około 100PLN, waga do 1 lub 2kg, rozmiar paczki jak gruba książka. Muszę płacić jakieś cła i podatki? Zanim napisałem tego posta to znalazłem, że są jakieś limity chyba 35000-160000. Mam nadzieję, że tyle (choć nie doczytałem na ile czasu) bo, aż na taką skalę nie będę sprzedawał. Proszę o konkretną/e odpowiedź/dzi. Pozdrawiam.

Wiadomość 1 z 5
ostatnia odpowiedź
4 ODPOW. 4

Wysyłaj priorytetem poleconym. Nie proponuj wysyłki ekonomicznej. Czemu? Kolesie się wkurzą, gdy będą musieli czekać miesiąc czasu na przesyłkę. Otworzą sprawę o nie otrzymany przedmiot i stracisz kase i przedmiot. Reklamacja na Poczcie Ci nic nie da.

Ja miałem raz taką sytuacje, przy wysyłce do Rosji, że klientka zamówiła wieczorem a rano napisała wiadomość, z pytaniem gdzie jest jej zamówienie, bo dzisiaj sprawdzała skrzynke i nic nie było.

Czy patrzyłeś wogóle na cennik Poczty? Bo nie wiem o co chodzi z tą Słowacją...

http://cennik.poczta-polska.pl/usluga,zagraniczny_przesylka_listowa_polecona.html

Sprzedałem trochę poza UE i nigdy nie zapłaciłem żadnego cła. Jeśli mi wiadomo to cło płaci odbiorca (ktoś to potwiedzi?). Chociaż nigdy moi klienci nie pisali, że musieli coś tam zapłacić dodatkowo.

Aby sprzedawać na świat, wystaw przedmioty przez ebay.com, ebay.it, ebay.es czy gdzie tam chcesz. Po prostu w kraju przeznaczenia.

Wiadomość 2 z 5
ostatnia odpowiedź

Anonymous
Nie dotyczy

poczta od 3 lat nie wysyła ekonomicznych drogą lądową po EUROPIE,np do Włoch EKONOMICZNE są wysyłane do Mediolanu,a dlaczego tam? bo tam jest sortownia przy lotnisku

płacą priorytet w EUROPIE wyrzucacie kasę w błoto,to nic nie daje,ale róbcie jak chcecie

priorytet z opcją ekspres szedł do Rosji miesiąc RR514972415PL

Wiadomość 3 z 5
ostatnia odpowiedź

Open_razor - czyli mówisz, że priorytet nic nie daje przy wysyłce do UE? A czy czasem nie będzie dłużej leżał w Polsce czekając na wysyłkę za granicę?

Wiadomość 4 z 5
ostatnia odpowiedź

Anonymous
Nie dotyczy

zobacz sobie trackingi,ekonomiczne wychodzą z Polski w tym samym czasie co priorytety

Wiadomość 5 z 5
ostatnia odpowiedź