07-08-2013 13:08 — edytowano 07-08-2013 13:10
Witam kolegów wysłałem zegarek klientowi z chin wartości 820 funtów (spore pieniądze) kupujący powiedział że jest to podróbka i żebym oddał mu 160 funtów nie zgodziłem się więc otworzył spór który później przegrałem teraz mam debet na koncie minus 4 tys zł i nie mam nawet towaru bo jak poinformował mnie serwis paypal kupujacy nie musi mi go wysyłać ponieważ wystarczy że prześle im potwierdzenie zniszczenia towaru - poszukuje osób które znalzły się w tej samej sytuacji w celu zgłoszenia pozwu zbiorowego nawet jeżeli sprawa będzie się ciągnąć to nie pozwólmy by kto kolwiek stał ponad prawem
prosze pisać domnie na pw
08-08-2013 00:25
Piszesz ze zegarek byl wartosci 860 funtow a kupujacy chce zebys oddal 160.To za ile go sprzedales? To po pierwsze a po drugie kupujacy powiedzial ze jest to podrobka a dalej piszesz ze towar zostal zniszczony. Maslo maslane.
Jezeli wyslales podrobiony towar( mogles nawet o tym nie wiedziec) to przegrales sprawe a kupujacy nie ma obowiazku odeslac podrobki
Jezeli towar zostal zniszczony to kupujacy moze sie domagac zwrotu pieniedzy bo otrzymal towar uszkodzony a ty jestes odpowiedzialny ze wysylke. Trzeba ubezpieczyc przesylke i wtedy nie byloby problemu
08-08-2013 21:57 — edytowano 08-08-2013 21:59
prosze przeczytaj na spokojnie jeszcze raz co napisałem , napisałem wyraźnie że sprzedałem zegarek za 820 funtów kupujący napisał mi że jest to podróbka i mam mu zwrócić z tych 820 funtów 160 funtów i zapomni o sprawie w innym wypadku otworzy spór. Nie zgodziłem się na taką próbe wyłudzenia i napisałem że jak może żądać ode mnie 160 funtów skoro uważa że towar jest podrobiony. Kupujący otworzył spór wysłałem do paypala wyciąg opisu zegarka prosto z firmy OMEGA oraz ich odpowiedź na temat jego orginalności załączyłem również orginalne mejle jak kupujący wielokrotnie próbował wyłudzić 160 funtów tak by zegarek kosztował go 660 funtów. Przegrałem spór nie mam towaru ani pieniędzy. Powiem Ci tak bardzo słabo znasz przepisy prawne ponieważ regulaminy mają byc zgodne z prawem paypal nie jest instytucją która podejmuje decyzje w polsce czy dany towar jest oryginalny czy też nie od tego jest służba celna , kontaktowałem się też z rzecznikiem UOKIK który prosił mnie żebym był znim w ciągłym kontakcie i abym sprawe zgłosił na policje jako kradzież / wyłudzenie jeżeli firma będzie domagać się odemnie uzupełnienia minusowego debetu na koncie ponieważ przedmiot nadal jest moją własnością a jego orginalność nie została udokumentowana w należyty sposób
I nie mów że jeżeli towar został zgłoszony jako podróbka to nie musi zostać odesłany !! bo równie dobrze moge kupić jakąś rzecz od ciebie i podesłać im zdjęcia podrobionego towaru i wtedy jesteś kolego bez pieniędzy i bez towaru bo oni orginalność sprawdzają na podstawie zdjęć przesłanych przez kupującego prosze błagam myśl logicznie.