19-02-2010 11:16
19-02-2010 18:15
19-02-2010 22:26
20-02-2010 03:12
20-02-2010 17:33
20-02-2010 17:54
27-10-2013 13:16
Wiem, że post jest mega stary. Ale może ktoś mi odpowie... ogólnie przeprowadzając się do UK musiałem utworzyć nowe konto na PayPal.... bo mi pokazywało, że mam zdefiniowany kraj Polskę i nie mogę tego zmienić... i mam do PL konta osobny PP i do UK osobny PP... rodzi mi się pytanie: Czy da się przelać przez PayPal kasę z jednego konta na drugie? Nie wiem jak to ugryźć... chciałbym coś kupić na allegro a nie mam jak zapłacić!!!
02-11-2013 18:03
między kontami da się bez problemu, tylko nie wiem jak sprawa będzie wyglądać między kontem w PL a UK ale możesz spróbować
a robisz to tak że wchodzisz paypal nast. zakladka wyslij pieniądze nast. krewni i znajomi, wpisujesz adres mejlowy, wybierasz walute i kwote i już 😄
a na allegro i tak nie zapłacisz przecież paypalem tylko ichnim payu
05-11-2014 23:08
Podbijam pytanie, Czy ktoś ma saldo podstawowe w funtach na polkim PayPal i podpięte pod paypala konto walutowe (funt). Czy można wypłacać funty na konto walutowe polskie bez przewalutowania.
22-11-2014 19:02
Nie ma możliwości. Z regulaminu PayPal:
6.4 Wypłacanie środków w wielu walutach. Jeśli Użytkownik posiada Saldo w wielu walutach, ma możliwość wyboru, z którego salda środki zostaną wypłacone, jednak wypłata nastąpi w walucie kraju zamieszkania Użytkownika. Jeżeli Użytkownik może wypłacać środki na kartę z logo MasterCard lub Visa, środki te mogą być wypłacone w innej walucie niż waluta kraju zamieszkania Użytkownika pod warunkiem, że system PayPal obsługuje wypłaty w podstawowej walucie karty. W przypadku dokonywania wypłaty z Salda w walucie innej niż waluta podstawowa Użytkownika stosuje się Opłaty za przeliczenie waluty, o których mowa w Załączniku 1 niniejszej Umowy.
Mnie zastanawia jedno. Jaką trzeba mieć marżę aby wyjść na swoje skoro według klucza:
Mam konto ebay w DE.
Konto PP w Polsce, waluta podstawowa EUR
Ktoś kupuje w DE mój towar i płaci przez PP.
I teraz opłaty - powiedzmy wartość zakupu 30EUR.
Z załącznia PP nr 1
Transakcje komercyjne
Odbiór płatności międzynarodowych (sprzedaż)
Obowiązuje opłata za odbiór krajowych transakcji komercyjnych, z wartością procentową tej opłaty powiększoną o odsetek opłaty za płatność międzynarodową określony w poniższej tabeli (w zależności od kraju nadawcy płatności).
Opłata krajowa w PL to Od 1,9% do 2,5% + opłata stała (0,80 PLN) od transakcji. (tu jednak będzie stała zamieniona na EUR, bo w takiej walucie będzie klient płacić więc jest to wg załącznika 0,35 EUR
Obowiązuje opłata za odbiór krajowych transakcji komercyjnych, z wartością procentową tej opłaty powiększoną o odsetek opłaty za płatność międzynarodową określony w poniższej tabeli (w zależności od kraju nadawcy płatności).
Dla Niemiec i wielu innnych krajów to 1%
Czyli już mamy 2,5% + 0,35 EUR + 1%
Z 30 EUR daje nam to 1,40 EUR.
Teraz przewalutowanie.
Zostaje nam 28,60 EUR. Możemy tylko wypłacić w PLN więc koniecznie trzeba przewalutować. Koszt 2,5%.
Czyli z z 28,60 mamy de facto 27,88 EUR.
Opłaty tylko dla PP to 7,07%. wartości wpływu.
Teraz może od tyłka strony ale dla rozjaśnienia. Będzie prościej.
Od tych 30 EUR które dostaniemy na konto z eBay za sprzedaż eBay weźmie nam prowizje (w zależności od kategorii) Przyjmuję 10%. Nie licząc innych dupereli związanych z wystawianiem aukcji (pogrubienia, galerie etc)
Czyli realnie dostaniemy za towar 24,88 EUR
Należy pamiętać, że koszty przesyłki również są obciążone tymi samymi opłatami i stawkami. Tak więc jeśli ktoś nie chce dokładać z przedmiotu do wysyłki to powinien to uwzględnić w koszcie wysyłki zwiększając je o 20,00% wg klucza Koszt wysyłki (np 10 EUR/ 0,8) daje to 12,50 EUR. Będzie to ciut większa opłata jednak. bp opłata stała więcej waży w kwocie 10 EUR niż 30... o 2,4%
Jeśli to mamy opanowane to wystarczy teraz podstawić cenę produktu wg wzoru
Cena zakupu powiedzmy 20 EUR z VAT 1- (20 EUR/24,88 EUR) = 19,61 %
Różnica jest taka, że początkowa marża wynosi 1 - 20EUR/30EUR = 33,33% 🙂
Czuwaj!