anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

PayPal i Adres zweryfikowany -mieszkam w PL a wysyłka ma być do USA

azriel34
Użytkownik
Witam. Kupiłem przedmiot nr.280505097172 na eBay US. Sprzedawca wysyłał wyłącznie do Stanów, ale mam znajomych którzy tam mieszkają i ustaliliśmy że odbiorą przesyłkę. Następnie Sprzedawca napisał iż wysyła tylko na adres zweryfikowany(rozumiem że chodzi o ochronę kupującego przez PayPal)i musi być to adres w Stanach. Niestety w chwili zakończenia aukcji moje dane zawierały adres w Polsce. Teraz zmieniłem w swoim profilu eBay adres do wysyłki. Dzwoniłem też do PayPal Polska i tam powiedziano mi iż jeśli płacąc przez PayPal napiszę sprzedawcy(w miejscu na uwagi)adres wysyłkowy(zgodny z tym który teraz ustawiłem w eBay) to sprzedawca jest oczywiście chroniony(mam nadzieje że ja również, bo o to nie zapytałem). -niestety powiedziano mi również że w PayPal USA może być inaczej... Moje pytania do Państwa:
Czy Sprzedawca widzi mój adres wysyłkowy tylko z chwili zakończenia aukcji, czy w momencie kiedy wejdzie w mój profil ma dostęp do danych z adresem w USA? Czy Sprzedawca Może/Powinien mi daną rzecz sprzedać czy nie? Nie chcę narażać kogoś na kłopoty, a z drugiej strony bardzo zależy mi na tym przedmiocie i chciałbym otrzymać od Państwa informację, co mogę zaproponować temu człowiekowi by dany przedmiot pozyskać i jednocześnie samemu być chronionym przez PayPal.
I co to jest adres zweryfikowany przez PayPal, czy ten który mam jako wysyłkowy na eBay czy ten który podaje przy rejestracji w PayPal czy jeszcze inny. -bo przelewy robię z nie swojego konta PayPal(ich informacja twierdzi ze jest to dopuszczalne)ponieważ moje jest niezweryfikowane
PS. zapłacić za przedmiot mam do poniedziałku a gość otworzył sprawę o zaległą płatność(wiem że tak robi sam system po paru dniach) może zapłacę przez PayPal i zobaczę co on na to...?
Wiadomość 1 z 3
ostatnia odpowiedź
2 ODPOW. 2

Nie jestem pewien czy tak wciaz jest ale jeszcze niedawno adres zweryfikowany mogli miec tylko mieszkancy USA i Kanady a pozniej (chyba) takze UK. Zwiazane to bylo z prawem ochrony danych konsumenta. W niektorych krajach karty kredytowe nie maja prawa potwierdzac adresu klientow: USA i
Kanada do tej kategori nie naleza. Stad jest trudno w 100% stwiedzic ze adres podany na Paypalu jest prawdziwy.

Mozesez:
1. zaplacic i czekac. Jestes chroniony przez Paypal i otrzymasz zwrot jesli produkt nie nadejdzie.
2. Jesli sprzedawca sie upiera na adres miejscowy to moge pomoc, przyjac zakup i przeslac kurierem polonijnym.
Wiadomość 2 z 3
ostatnia odpowiedź

azriel34
Użytkownik
Dziękuje za odpowiedź 🙂
Tak, wiem że mogłem zapłacić i to nie ja miałbym kłopot.
No cóż, zdecydowałem się nie robić gościowi problemu i napisałem żeby anulował transakcję, skoro ma nadal obawy...
Poczekał do ostatniego dnia i mam niezapłaconą aukcję za którą można mi zamknąć konto 😕
Generalnie to dostałem odp. od naszego PayPala że mogę dopełnić transakcji i wsio jest ok, eBay też tak odpowiedział. Za to gość przesłał mi "I contacted ebay directly and they informed me they will only guarantee the transaction with shipments to a verified address belonging to the buyer. This arrangement would not be guaranteed. I will close the case for non payment to recover listing fees." -czyli że: kontaktował się z eBayem i mu powiedzieli, że taka transakcja nie daje mu gwarancji, jak adres wysyłki jest inny niż kupującego. I że on zamknie aukcję z powodu braku płatności, żeby odzyskać pięniądze za opłaty za aukcję.
Cóż, cały czas się uczę.
A, i wiem że w USA mają adresy zweryfikowane(choć nie wszystkie konta), może i u nas kiedyś tak będzie,czego życzę wszystkim.
Wiadomość 3 z 3
ostatnia odpowiedź