anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

ten sam przedmiot kupiony 2 razy ebay.uk

Witam,

mam problem z 2krotnym kupnem tego samego przedmiotu. Sytuacja przedstawia się następująco: Sprzedawca w UK wystawił przedmiot w trybie "kup teraz" nie podając kosztów wysyłki do PL. Na 3 minuty przed koncem aukcji odpisał, że zgadza się na wysyłkę do PL, więc klinęłam "kup teraz", ale z uwagi na to, że nie była uwzględniona cena przesyłki, transakcja nie chciała mi się zrealizowac. Wobec tego poprosiłam sprzedawcę aby wystawił przedmiot ponownie, z uwzglednioną wysyłką międzynarodową, co też uczynił. Ja przedmiot nabyłam, zapłaciłam przez Paypal, jednak nie wiem co z tą pierwszą aukcją, w której też - jak się okazało - kupiłam ten przedmiot.

Czy ktoś wie, w czy i w jaki sposób można tę pierwszą transakcję anulować?

Będę wdzięczna za rady,

pozdrawiam,

madzia.waw

Wiadomość 1 z 5
ostatnia odpowiedź
4 ODPOW. 4

Zaproponuj sprzedawcy anulowanie transakcji za obopolna zgoda.

Sprzedawca wystapi do Ebay o zwrot kosztow.

Ebay przysle ci email ktory potwierdzisz ze sie zgadzasz i sprzedawca otrzyma zwrot prowizji + darmowe wystawienie jesli rzecz sie sprzeda.

Wystawicie sobie opinie.

Sprzedawca nie moze kupujacemu wystawic negatywnej opinii.

1.

http://pages.ebay.pl/help/buy/bid-retract.html dotyczy wycofania oferty w aukcji

2. o anulowaniu transakcji poczytasz na http://pages.ebay.pl/help/sell/cancel-transaction-process.html i to sprzedawca musi zainicjowac np. gdy go o to poprosisz

Wiadomość 2 z 5
ostatnia odpowiedź

Dzięki.

Jeszcze tylko dla pewności 3, być moze niezbyt mądre, ale zamykające sprawę pytania:

1. anulowanie pierwszej transakcji nie wpłynie w żaden sposób na drugą, w której ten przedmiot kupiłam? Pytam dlatego, ze sprzedawca jest osobą fizyczną i miał jeden egzemplarz przedmiotu, który kupiłam (choć za drugim razem)

2. jeśli sprzedawca nie zgodzi się na anulowanie, to powinnam otworzyć spór?

3. a czy pewnym rozwiązaniem nie jest zostawienie sytuacji takiej jaką jest teraz? Sprzedawca wszak przedmiot sprzedał (podkreślam - miał tylko 1), płatność otrzymał....tylko w systemie "wisi" jedna niezapłacona transakcja....

pozdrawiam,

madzia.waw

Wiadomość 3 z 5
ostatnia odpowiedź

1. nie wplynie

2. nie , to w jego interesie jest wystapic o anulowanie aby otrzymac zwrot oplat Ebaya

3. mozesz nic nie robic. Sprzedawca moze wystapic o anulowanie i wtedy otrzymasz email aby wyrazic zgode.

tak z ciekawosci:  jak moglas kupic dwa jesli mial tylko jeden?

Wiadomość 4 z 5
ostatnia odpowiedź

Jeszcze raz dzięki za pomoc 🙂

Nie kupiłam dwóch przedmiotów tylko 1, ale za to 2 - krotnie.

Sytuacja była taka, że na minutę przed końcem aukcji kupiłam przedmiot w trybie kup teraz, jednak nie "wskoczył mi" do kupionych, oczekujących na płatność. W związku z tym sprzedający, aby umożliwoć mi kupno, wystawił go ponownie. Na tej drugiej aukcji, również w trybie "kup teraz" dokonałam zakupu. Po czym okazało się, ze obie transakcje jednak są skuteczne.

Tym samym - kupiłam jeden i ten sam przedmiot od tego samego sprzedającego 2 razy. Pierwszy raz - na pierwotnej aukcji, drugi raz - na aukcji, na którą wystawił go ponownie.

Teraz ta pierwsza transakcja wisi mi jako oczekująca a zapłatę (druga - jako sfinalizowana zupełnie, razem z płatnością).

Wiadomość 5 z 5
ostatnia odpowiedź