06-08-2014 07:36 – ostatnio edytowany 06-08-2014 09:01 przez mariola.c
Witam,
21 lipca kupiłem telefon z USA.
Sprzedający wysłał go, otrzymałem nr. przesyłki międzynarodowej i niby wszystko szło ok.
24 lipca wyszło z Erlanger i zaczęło iść do mnie, po pewnym czasie otrzymałem także zmieniony nr. paczki naczynający się na LPKEN, i zacząłem ją śledzić przez stronę trackyourparcel.eu.
Wczoraj (5 sierpnia o 13:46) jej status zmienił się na Delivered, lecz żadnej paczki nie dostałem...
I teraz pytanie, czy gdzieś coś poszło nie tak i trafiła nie tam gdzie trzeba czy możę została przekazana np. Poczcie Polskiej do przekazania mi a z racji że nie prowadzi ona monitoringu paczki status zmienił się na "dostarczona" ?
A mozę trzeba już się tym zainteresować i dzwonić z pytaniem co jest nie tak? Jeśli interesować się to gdzie dzwonić/wysyłać maile? Gdzie to może być?
06-08-2014 10:07
w starych postach na forum wyguglowalem, ze paczki dostarcza inpost, poczta polska nie ma nic z tym nic wspolnego, mialaby gdybys kupil towar "normalnie" z pominieciem tego programu
06-08-2014 10:17
Jest napisane że to InPost, jest nawet ich logo.
Nr. przesyłki na ich stronie nie pasuje (zgłasza że niema takiego).
Czyli co, próbować kontaktować się z nimi? Oni mają w ogóle usługi kurierskie? Wydawało mi się że dostarczają przesyłki jedynie do punktów odbioru.
06-08-2014 10:26
Zmartwił mnie ten temat:
W nim jest podobna sytuacja, tyle że wraz ze zmianą statusu na "Dostarczony" faktyczny przedmiot przyszedł, a u mnie go akurat brak.
Narazie wysłałem mail do InPost.
06-08-2014 11:53
DHL popełnił błąd i próbował dostarczyć pod nie ten adres.
Zwrócił ją do InPost w Potrkowie Trybunalskim, teraz staram się ją namierzyć i przechwycić zanim zacznie do USA wracać...
13-08-2014 08:32
Udało mi się dorwać kontakt do osoby która odebrała paczkę z InPost i mam już przesyłkę.
Ogólnie przesyłanie rzeczy ze stanów wygląda tak:
Gdy paczka jest w stanach, mamy na stronie eBay możliwość podglądania gdzie jest. Gdy otrzyma już nr. europejski (np: LPKEN0000...) jest już w europie i średzimy ją za pomocą strony http://www.trackyourparcel.eu
Tam po wpisaniu tego nr. kraju oraz naszego kodu pocztowego, możemy zobaczyć jaki przewoźnik ją ma i co się z nią dzieje.
Na początku będzie ją miał InPost i nada jej nr. zaczynający się na ABC..., wykonują tam jakieś operacje logiczne, porzeworzą do sortowni i tam zamawiają kuriera któy już dostarczy przesyłkę nam.
Gdy kurier odbierze od nich paczkę, nr. zlecenia na stronie http://www.trackyourparcel.eu/ zmieni się na same nr. od tej pory paczka jest w posiadaniu kuriera i jest nim DHL.
Możemy wejść na ich stronę i monitorować rpzesyłkę. Wybieramy w tym celu "Przesyłka krajowa" i wpisujemy nasz nr.
22-09-2014 14:33
Witaj
Czy w czasie kiedy dhl próbował dostarczyć paczkę pod zły adres mialeś juz jej numer(dhl-u)?
pozdr
jarek