13-07-2012 19:19
Witam, mam pytanie, planuje zakup samochodu przez ebay i chcialbym potwierdzic pewna informacje.
Sprzedajacy powiedzial ze wysle samochod promem, ja wplace pieniadze na ebay za ten samochod, nastepnie po doplynieciu auta i po ogledzinach bede mogl zdecydowac czy go biore czy nie, w tym czasie moje pieniadze beda przechowywane w ebay i w przypadku gdy zrezygnuje z zakupu kasa zostanie mi zwrocona a auto odeslane, lub gdy go wezme kasa zostanie przelana do sprzedajacego.
Otoz bardzo mocno mnie to zastanawia czy jest to mozliwe i czy faktycznie to takie proste i uczciwe, bede wdzieczny za pomoc.
Auto jest angielskie i nalezy do anglika, natomiast znajduje sie obecnie w hiszpanii i stamtad byloby wyslane.
Zastanawia mnie to czy wszystko tak po prostu odbedzie sie automatycznie, czy bede musial sie prosic o zwrot kasy gdybym zostal oszukany.
Aha i jeszcze jedno, czy jest taka mozliwosc ze w czasie nie zakonczonej transakcji lub toczacego sie sporu sprzedajacy moze zamknac konto zabierajac kase.
Bede wdzieczny za pomoc, bardzo zalezy mi na szybkiej odpowiedzi
14-07-2012 20:03
To o czym piszesz to tzw. "escrow" i Ebay takiej uslugi nie oferuje wiec... daj sobie spokoj z ta transakcja. To proba oszustwa.
Notabene: samochod kupuj tylko osobiscie i z kims kto sie zna jesli sam nie czujesz sie na silach aby zdeterminowac kluczowe potencjale usterki.
16-07-2012 10:26