Reagować czy nie?

Witam

Nadszedł ten moment kiedy zaginęła pierwsza przesyłka ze Stanów (tzn zgaduję, bo w teorii po prostu 'nie dotarła').

Label/Receipt Number: LJ60 4590 658U S
Service(s): International Letter
Status: Electronic Shipping Info Received

The U.S. Postal Service was electronically notified by the shipper on September 24, 2010 to expect your package for mailing. This does not indicate receipt by the USPS or the actual mailing date. Delivery status information will be provided if / when available. No further information is available for this item.

Wysyłka miała być Priority a zapłaciłem $17 (to była bluza i nie tania). Dokładnie po miesiącu, czyli tydzień temu napisałem do gościa że no niestety przesyłka nie dotarła (a czas 'przejazdu' priority to oczywiście do 2ch tygodni) i co z tym zrobimy? Facet ma dość duży biznes, tzn dużo sprzedaje dziennie, sporo koemntarzy, wiadomo negatywne też ale ogólnie 99% pozytywnych, myślałem że mi odpisze coś w stylu 'wie pan, ja bluzę wysłałem, a że nie doszła to moja wina? trzeba było kupić ubezpiecznie'. On natomiast napisał coś czego bym się nie spodziewał nigdy: 'bardzo mi przykro z powodu tej sytuacji, zapłacił pan za przedmiot i MUSI go pan otrzymać tak więc zgłoszę wniosek na poczcie niech coś zdziałają w ja pójdę naprzód i wyślę panu drugą paczkę za 24h, proszę się nie martwić'.

Sprawa jest taka, facet jest dziwnie skłonny do współpracy i to aż za nadto (wierzę w ludzką wyrozumiałość ale chyba nie aż tak? :)) i czy powinienem otwierać spór na Paypalu? W razie czego gdyby on po prostu czekał aż minie 45 dni a ja w rezultacie nie mógłbym już otworzyć takiego sporu.

Sprawa jest dla mnie dziwna. Co wy o tym sądzicie?

Dzwoniłem tam gdzie zwykle dzwonię jak paczka ma opóźnienia i powiedzieli mi że niestety ale paczka nie była rejestrowana i oni nie notują czy wpada do polski czy nie, idą po prostu z marszu do samochodów i są rozwożone. Dlaczego o tym mówię? Bo myślałem też o tym że facet mógł jej w ogóle nie wysłać, status przesyłki się nie zmienił (a w 90% przypadkach, nawet jeśli status nie jest na bieżąco uaktualniany, to ostatnim statusem jest zawsze 'ACCEPTANCE' czyli drogi odbiorco twoja paczka została przekazana do placówki pocztowej w Chicago, New Jersey czy gdziekolwiek, natomiast tutaj zostało na 'oczekiwaniu na paczkę która powinna zostać dostarczona do placówki pocztowej').

Podejrzeń sporo, nie chcę w to wnikać, więc krótko - otwierać spór czy nie?

Pozdrawiam i dzięki z góry.

Wiadomość 1 z 6
ostatnia odpowiedź
5 ODPOW. 5

Reagować czy nie?

tak i szybko i nie czekać na zapewnienia sprzedawcy, tylko wiesz o tym, że 45 dni liczy się od momentu kliknięcia w kup teraz lub zakończenia licytacji

najlepiej będzie jak otworzysz spór na PP

na pytania odpowiadam tylko i wyłącznie na moim oficjalnym fanpage'u na facebooku http://www.facebook.com/pages/pierebay/265041323615805?ref=hl
zalajkuj o odpowiedz na pytanie. Dzięki. Na PW wiadomości nie odpowiadam. Thx
Wiadomość 2 z 6
ostatnia odpowiedź

Reagować czy nie?

Tak też zrobiłem, a czy z Twojego doświadczenia wiesz ile spraw udało się wyjaśnić w ten sposób? Z tego co czytałem to raczej tylko pic na wodę, by ewentualnie postraszyć gościa ale tak naprawdę nic się odzyskać nie da. Widzę że masz sporo komentarzy no to pytam 😉 Nie pierwszy raz zresztą 😉 Ostatnim razem przesyłka niby zaginęła ale jednak dotarła, tym razem jednak jest już grubo ponad 40 dni no i Priority (tamtym razem First Class, no to mogło się przedłużyć).

Wiadomość 3 z 6
ostatnia odpowiedź

Reagować czy nie?

jak najbardziej reagowac, moze gostek wyslal ale tansza przesylka... tak czy owak pilnuj terminow w sprawie i tuz przed uplywem 60 dni (tyle rzedmioty sa widoczne w moj ebay) jesli dalej nie bedzie, wystaw odpowiednia opinie/ocene

Wiadomość 4 z 6
ostatnia odpowiedź

Reagować czy nie?

no już kilka sporów otwarłem i wszystkie wygrałem, tylko, że ja kupuję tylko i wyłącznie w UK, oraz tam, gdzie sprzedawcy wysyłają rejestrowaną (signed for lub airsure).

Co do USA nie mogę się przemóc i nie kupuję tam wogule -:)

na pytania odpowiadam tylko i wyłącznie na moim oficjalnym fanpage'u na facebooku http://www.facebook.com/pages/pierebay/265041323615805?ref=hl
zalajkuj o odpowiedz na pytanie. Dzięki. Na PW wiadomości nie odpowiadam. Thx
Wiadomość 5 z 6
ostatnia odpowiedź

Reagować czy nie?

Do wszystkich którzy czekają lub będą czekać na przesyłki ze Stanów!

Oświadczam że (cały czas odnośnie mojego tematu tutaj) że przesyłka dotarła i to w dodatku ta pierwsza, która 'się zgubiła'! Została wysłana 23 września 2010 a dziś jest 8 listopad 2010. Wysłana - USPS Priority, tak więc teoretycznie powinna dotrzeć w 2 tygodnie a dotarła... no sami policzcie, ale grubo po ponad miesiącu! 😉 Tak więc cierpliwości, jeśli paczka została naprawdę wysłana to musi dojść, zwłaszcza priority 🙂

pozdrawiam!

Wiadomość 6 z 6
ostatnia odpowiedź