anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Najlepsza oferta a forma płatności

zosiast82
Użytkownik

Witam,

mam uprzejmie zapytanie, o to czy jeżeli moja najlepsza oferta wygasła po upływie 48 h a Sprzedawca przystał na cenę - nadal mam z nim transakcję na ebay?

Chodzi o to, że Sprzedawca akceptuje tylko przelew bankowy; mam już jego dane. Obawiam się jednak przelewać kwoty (ponad 5 tys. dolarów) jeżeli mojej oferty cenowej nie ma już na aukcji. Sprzedawca powinien był po przyjęciu mojej oferty natychmiast zakończyć aukcję i wówczas moja "Best offer" wygrywa. Zamiast tego zapytał czy chcę kontynuować ponieważ dla międzynarodowych transakcji akceptuje tylko paypal zweryfikowany (posługuję się tylko gotówką na paypalu) lub ten przelew bankowy.

Z uwagi na różnice czasowe i wydłużanie czasu wymiany korespondencji - moja oferta wygasła. Co mam dalej robić? Wpłacać w ciemno pieniądze? Czy mam teraz jakąś gwarancję że przeprowadzam transakcję na ebay i sprzedawca wywiąże się z umowy po otrzymaniu przelewu?

Z góry dziekuję za odpowiedz

Wiadomość 1 z 3
ostatnia odpowiedź
2 ODPOW. 2

cytat z pomocy: 'Najlepsze oferty są ważne przez 48 godzin. Jeśli sprzedający przyjmie Twoją ofertę, aukcja zostanie natychmiast zamknięta.'

http://pages.ebay.pl/help/sell/best-offer.html

czyli Twoja oferta nie jest juz wazna. tak czy owak w przypadku takich kwot lepiej placic paypalem bo przelew niczego Ci nie gwarantuje oprocz prowizji bankowych i tego ze sprzedawca otrzyma kaske a Ty mozesz zostac bez przedmiotu i $5000.

Wiadomość 2 z 3
ostatnia odpowiedź

zosiast82
Użytkownik

Dzięki za reakcję, doskonale wiem że oferta jest po 48 h nieważna, dlatego postanowiłam upewnić sie na forum co o tym sądzicie. Ponieważ Sprzedawca twierdzi, że pomimo że moja oferta nie jest wygraną a aukcja toczy się dalej - 'wszystko będzie w ramach regulaminu ebay' .

Weszłam też na forum ebay.com jest 100 stron topików o najlepszej ofercie i z tego co pobieżnie wyczytałam, to jeśli moja oferta wygasła, a aukcja nie została zakończona (tzn. ja nie jestem wygrywającym w aukcji najepszą ofertą) - to tak jakby transakcji mniędzy nami nie było. Po raz trzeci złożyć oferty już nie mogę więc zaproponowałam Sprzedawcy wystawienie Buy it now w kwocie niższej, tej na jaką była Best offer. Jeśli wystawi to kupię.

Pierwsze co mnie zniechęciło do Sprzedawcy to po przesłaniu mojej oferty zamiast zakończyć aukcję napisał że muszę zrobić przelew bankowy i jeśli to mi odpowiada to mam się kontaktować na mail jego sklepu... Więc się go pytam dlaczego nie zakończył aukcji od razu skoro moja Best offer go satysfakcjonowala. On na to, że mógłby przyjąć moją ofertę pod warunkiem że ja zaakceptuję przelew bankowy ;)) błędne koło - bo ja zaakceptuje przelew pod warunkiem że on zakończy aukcję i mamy miedzy sobą transkację na ebay. Facet działa od 2003 r. i ma 100% pozytywnych kometarzy za sprzęt muzyczny ale rok temu obuto mnie na ponad 55 tys euro (nie na ebay ale też przez net) i od tej pory uważam na cwaniaków.

Dzieki i Wy też uważajcie.

ps. a paypal oczywiscie mam ale taki że przelewam gotówkę, bo karty to lichwa ;))

Wiadomość 3 z 3
ostatnia odpowiedź