Kupno laptopa z Niemiec

Witam,

chciałem kupić laptopa z Niemiec i mam w związku z tym kilka pytań:
1. ile wynosi średnio koszt przesyłki takiego laptopa (4kg, 40x40x10 cm?) z Niemiec do Polski? Jakie firmy obsługują takie przesyłki?
2. czy mogę zalicytować aukcję, jeżeli nie jest na niej określone, że sprzedawca zgadza się na wysłanie laptopa do kraju innego niż Niemcy? (żeby ewentualnie później się z nim dogadać w sprawie przesyłki) - wysłałem już kilka maili tak orientacyjnie i niekiedy dostawałem odpowiedź po dwóch dniach. Chodzi mi o to, czy Niemcy z reguły zgadzają się wysyłać przedmioty do PL, nawet, jeżeli tego nie określili w aukcji.

Pozdro
Wiadomość 1 z 4
ostatnia odpowiedź
3 ODPOW. 3

Kupno laptopa z Niemiec

1. koszt przesylki zależy od sprzedawcy. Nie można tu mowic o sredniej ponieważ niektorzy sprzedawcy zaniżaja cene wywolawcza lub sprzedażna a zawyżaja cene za wysylke. Jest to podyktowane faktem ze oplata za wysylke nie podlega oplacie koncowej Ebaya (marży).

2. raczej nie. Zanim zalicytujesz, uzyskaj wyrazna deklaracje sprzedawcy odnosnie wsysylki do Polski.
Jesli sprzedawca jest nieresponsywny - kupuj u innego.
Wiadomość 2 z 4
ostatnia odpowiedź

Kupno laptopa z Niemiec

A zakładając, że sprzedawca jest w miarę rozgarnięty - jaki będzie koszt przesyłki? (tak mniej więcej) 20 - 30 euro? Chodzi mi o to, żeby ktoś mi podał widełki, żebym orientacyjnie wiedział, czy opłaca się kupić dany przedmiot.
Wiadomość 3 z 4
ostatnia odpowiedź

Kupno laptopa z Niemiec

Dobra, sam sobie odpowiem.
Przesyłka to rzeczywiście wydatek około 20-30 euro, zazwyczaj sprzedawcy wysyłają towar poprzez:
a) pocztę niemiecką
b) kuriera Hermes - na forum jest wątek o przesyłkach
c) kuriera gls
Wiadomość 4 z 4
ostatnia odpowiedź