Finalizowanie transakcji przez PayPal wielu przedmiotów. Proszę o radę.
- Oznacz jako nowe
- Dodaj do sekcji Moje zakładki
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednie treści
24-03-2011 12:45
Witam,
jestem nowym i niedoświadczonym użytkownikiem. Pierwszy raz korzystającym z Ebay i PayPal, więc chętnie bym zasięgnął rady starszych, co robić w takiej sytuaccji jak moja obecna.
Otóż zakupiłem cztery przedmioty z US. Tylko że pierwsze 3 kupiłem dzień wcześniej i były podpięte pod jedną grupę do zapłaty. Czwarty przedmiot którego kupno zatwierdziłem dzień później, pojawił się oddzielnie pod tą grupą. Próbowałem go połączyć z resztą, ale bezskutecznie, wszystkie pochodziły od tego samego sprzedawcy, różnica tylko w dacie kupna. Ale nic, przeszedłem do opcji opłaty za pierwszą grupę (tych trzech), i przekierowało mnie zaraz do PayPala. Były tam wszystkie cztery przedmioty z możliwością (zaznaczenia/odznaczenia) z listy. No to zaznaczyłem wszystkie, i kliknąłem żeby zapłacić. Okazało się że naliczyło mi dwa koszty przesyłki za 4 przedmioty (przeoczyłem coś?), czyli około 62 USD. A chciałbym żeby wszystko przyszło jedną przesyłką, i przedewszystkim oszczędzić te 30 USD. Co w takim wypadku mogę zrobić?
Jeszcze jedna sprawa, mam powiązaną kartę debetową z PayPalem (Visa Electron<30 BZ WBK). I tam w PayPalu przy płatności pisało ile mam środków na koncie bankowym dostępnych. Myślałem więc że wszystko w porządku. Pisze że transakcja zakończona pomyślnie, coś w stylu że 'karta została obciążona'. A z mojego konta bankowego nie odciągnęło pieniędzy, sprawdzałem kilkakrotnie, i nadal tam są. Zato te z PayPala (bo miałem tam 6,50 PLN - po potwierdzeniu kodem mi oddali) zabrało. Jak to w końcu jest, PayPal sam przelewa pieniądze 'PLN' z mojego konta bankowego na te w PayPalu i przelicza na USD, a później na konto sprzedawcy? Czy może przed dokonaniem płatności, trzeba 'doładować' konto PayPal z bankowego i dopiero przystąpić do zapłaty? Bo niby po co byłoby powiązanie karty debetowej. Teraz niewiem czy sprzedający otrzymał/otrzyma pieniądze czy trzeba interweniować? Czy może jakiś rachunek przyjdzie na moją kartę? nigdy nie przeprowadzałem takich transakcji, proszę o pomoc.
Finalizowanie transakcji przez PayPal wielu przedmiotów. Proszę o radę.
- Oznacz jako nowe
- Dodaj do sekcji Moje zakładki
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednie treści
25-03-2011 02:15
Pierwsza sprawa: napisz do sprzedawcy (mozesz skorzystac z forum "tlumaczenia") byc moze skomasuje oplate za wysylke - zalezy co to jest, bo moze nie zmiesci sie razem? Czy lokacja wszystkich artykulow jest taka sama?
Druga:
Trwa zanim Paypal pobierze pieniadze z karty lub konta. Nawet kilka dni. Zanim nie pobiora, sprzedawca nie otrzyma zaplaty. Otrzyma tylko zawiadomienie ze zaplata jest w toku. Powtorne zawiadomienie otrzyma gdy pieniadze beda juz na jego koncie Paypala.