Dolary czy Euro - co lepsze przy zakupach za granicą
- Oznacz jako nowe
- Dodaj do sekcji Moje zakładki
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednie treści
31-07-2018 12:32
Witam,
Mam do Was pytanie: coraz częściej zdarza mi się kupować w Euro. Niestety, od samego początku mam zdefiniowaną jako walutę podstawową dolar amerykański, a karta, która jest podpięta pod moje konto automatycznie obłsuguje polskie złotówki. Czyli PayPal, za każdym razem gdy robię zakupy np. przedmiotów w dolarach amerykańskich, przelicza to po swojemu na Euro. To samo z wypłacaniem na rachunek bankowy: PayPal przelicza według swojego taryfikatora walutowego.
I teraz pytanie: czy jeśli zdefiniuję jako swoją walutę podstawową Eurol to czy zamieniając ją z dolarów amerykańskich poniosę jakakolwiek dodatkową opłatę z tym związaną czy PayPal po prostu zamieni mi jedną walutę na drugą nie pobierając żadnej opłaty manipulacyjnej?
Drugie pytanie: czy jeśli mój rachunek bankowy jest docelowo obłsugiwany w polskich złotówkach (bo to bank polski) to czy PayPal pobiera jakiekolwiek płaty za przelewanie pieniędzy na mój rachunek czy tylko dokonywana jest konwersja walut po kursie ustalonym przez PayPala?
- Oznacz jako nowe
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
31-07-2018 21:26
Paypal nie pobiera zadnych oplat za przelewy ale do kazdego przewalutowania dodaje 2,5% o czym pisze otwrcie w warunkach umowy. Zatem zadne machinacje z walutami nie oplacaja sie.
- Oznacz jako nowe
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
01-08-2018 07:02
No właśnie o tym mówię.
Chciałem dokonac zakupu w Euro, ale jako podstawową walutę mam dolary amerykańskie i po przeliczeniu kursu według PayPal'a kompletnie mi się to nie opłaca.
To samo z dokonaniem zamiany waluty podstawowej salda, jeśli bym się zdecydował na Euro, PayPal przewalutuje to po swoim kursie.
- Oznacz jako nowe
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj kanał RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
01-08-2018 08:33
I jeszcze takie pytanie: czy jeśli utworzyłbym w moim banku konto walutowe w Euro i potem na to konto przelał ileś tam dolarów amerykańskich, to czy konwersja waluty odbędzie się według stawek PayPala czy mojego banku (czyli po średnim kursie krajowym, który jest o wiele bardziej opłacalny aniżeli kurs wymainy w PayPalu)?