anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

sprzedaz na ebay.co.uk i ebay.de a vat Luxeburski

Witam 

Mam pewien problem mam konta na ebay.co.uk ale zarejsrowane na polski adres . Prowadze działalność gospodarcza w polsce  posiadam Nip UE . I tu sie pojawia problem myślałem ze jak wpisze dane firmy  dane nip to nie będe płacił 15 % vatu Luxeburskiego  i tu nastepuje moje zdziwienie po  kontakcie z ebay.pl Pani poinformowała mnie ze vat bedzie cały czas naliczny bo jestem zarejstrowany na ebay.co.uk a powinienem byc na ebay.pl wyedy nie bede płacił podatku ?????? Ale wiem ze moich aukcji nike z co.uk nie zobaczy jak nie wcisnie worldwide ..... macie jakiśpomysł ??

Wiadomość 1 z 5
ostatnia odpowiedź
4 ODPOW. 4

Konto firma?

Numer NIP podaje się w przypadku sprzedaży hurtowej, wtedy stosują stawkę 0% VAT (a nie 15%). To jest dobre, ale kto handluje hurtowo z krajami UE na eBayu?

Jeżeli podasz numer NIP, VAT nie będzie naliczany, ale co z nim? Przecież ktoś go musi zapłacić! Więc ty zapłacisz, i nie 15%, a 23%.

Wiadomość 2 z 5
ostatnia odpowiedź

konto firma zarejstrowane na ebay.de z adresem polskim

tak NIP UE sprzedaje sie w przypadku sprzedarzy hurtowej 

w przypadku sprzedarzy indywidualnej jest 23 % przy wysyłce do krajów UE 

ale jeszcze mam naliczany 15 %podatek Lukseburski  bo nie dostaje faktury z EBAY netto tylko z tym 15 vatem 

czyli moj podatek jest 38 %

NIP mam wpisany i cały czas mi naliczaja 15 % podatku Vat

wiec co robić ??

Wiadomość 3 z 5
ostatnia odpowiedź

Witam

Najlepiej przerejestrować się na PL, nazbierać 10 komentarzy za sprzedaż, odczekać 90dni i wystawiać na zagranicznych serwisach 🙂

Kiedyś przewineła mi się właśnie informacja dotycząca zwoleninia z VAT - chodzi tutaj o wewnątrz wspólontowe nabycie ( towary/ usługi ) - dobrze rozumiem ??

Kiedyś czytałem że jest możliwość zwolenienia z VATu jeżeli sprzedawca jest zarejestrowany jako podatnik EU VAT. Dzięki temu ebay nie naliczy tych 15% ale już nie będziesz mógł tego odiliczyć.

Wiadomość 4 z 5
ostatnia odpowiedź

A tak możesz odliczyć w Polsce luxemburski vat?

Wiadomość 5 z 5
ostatnia odpowiedź