Zgłoszeie odprawy celnej

Witam,
wygrałem licytację pewnych przedmiotów. Paczka zostanie wysłana z USA i jestem świadom, że pewnie na odprawie celnej zostanie mi naliczony VAT i CŁO. Problem polega na tym, że za bardzo nie wiem komu ta paczka zostanie w Polsce przekazana. Będzie to Poczta Polska czy może jakiś kurier? Wyczytałem w necie, że poczta z automatu zajmuje się odprawą celną tylko w przypadku przesyłek o wartości do 150 EURO, a powyżej tej kwoty wymagane jest udzielenie pełnomocnictwa Poczcie Polskiej do działania w charakterze przedstawiciela pośredniego? Wartość tej przesyłki to jakieś 616 dolarów razem z ceną dostawy. Dlatego mam pytanie czy muszę coś gdzieś zgłaszać, czy może wszystko jest załatwiane przez eBay? Jeśli to ma znaczenie to sposób dostawy na ogłoszeniu jest podany jako USPS Priority Mail International (i wydaje mi się, że przy opłacaniu zamówienia było to samo podane), jednak teraz jak daję śledzenie przesyłki to mam podane eBay Standard Delivery.

Wiadomość 1 z 2
ostatnia odpowiedź
1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania

Zgłoszeie odprawy celnej

Paczka została nadana pocztą i poczta ją doręczy. Jeśli doliczą opłaty to przy odbiorze trzeba będzie je uiścić aby paczkę otrzymać.

Nic nie musisz nigdzie zgłaszać. VAT został najprawdopodobniej już pobrany przez eBay przy płaceniu. Jeśli na granicy policzą vat ponownie to należy przesłać dowód wpłaty do eBay i wtedy eBay zwróci pobrany przez siebie VAT.

Zmiana nazwy przesyłki zdarza się i nie przywiązywałbym do tego wagi. Jest to wynikiem różnic między skanerami lub błędem operatora.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

Wiadomość 2 z 2
ostatnia odpowiedź
1 ODPOWIEDŹ 1

Zgłoszeie odprawy celnej

Paczka została nadana pocztą i poczta ją doręczy. Jeśli doliczą opłaty to przy odbiorze trzeba będzie je uiścić aby paczkę otrzymać.

Nic nie musisz nigdzie zgłaszać. VAT został najprawdopodobniej już pobrany przez eBay przy płaceniu. Jeśli na granicy policzą vat ponownie to należy przesłać dowód wpłaty do eBay i wtedy eBay zwróci pobrany przez siebie VAT.

Zmiana nazwy przesyłki zdarza się i nie przywiązywałbym do tego wagi. Jest to wynikiem różnic między skanerami lub błędem operatora.

Wiadomość 2 z 2
ostatnia odpowiedź