anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wynajem długoterminowy, leasing samochodu czy kupno

Hej, zastanawiam się czemu tak wiele osób decyduje się na wynajem długoterminowy czy leasing samochodu. Zamiast kupna samochodu.

Szukam aktualnie dla siebie jakiegoś auta i powiem szczerze, że czuję się niekomfortowo musząc wydawać aż tak wiele kasy na samochód z salonu, z drugiej strony w przypadku wynajmu czy leasingu auto tak naprawdę nie jest moje. 

Wiadomość 1 z 12
ostatnia odpowiedź
11 ODPOW. 11

Kupno jest ekonomiczniejszym wyborem ponieważ możesz sprzedać.

wynajem jest za to dogodniejszy.

moja rada: kup roczny z małym przebiegiem . Dotarty, wciąż na gwarancji i znacząco tańszy nie wspominając że wszystkie trucizny z komponentów już w znacznym procencie wywietrzały (woń  nowości: farb, lakierów, katalizatorów,  zmiękczaczy itp itd)

Wiadomość 2 z 12
ostatnia odpowiedź

Ogolnie kupno samochodu używanego to dobry wybór, jeśli samochód nie będzie Ci się psuł -  w innym przypadku musisz liczyć się z traceniem czasu na naprawy, przeglądy, serwis czy zastanawianiem się, jak dbał o niego poprzedni właściciel. Moje pierwsze samochody były używane no i awarie się zdarzały i trzeba je uwzględnić w budżecie.
Jeśli chodzi o leasing czy wynajem długoterminowy to musisz dodać kilka procent dodatkowych kosztów plus konieczność pełnego ubezpieczenia.
Poza tym niewiele przeciw.
A to czy lepszy będzie leasing czy wynajem długoterminowy to zależy już od konkretnej sytuacji. Jeśli planujesz auto na dłużej na więcej niż na 5 lat to lepszy będzie leasing. Jeśli wolisz zmieniać auta co 2-3 lata to weź pod uwagę wynajem długoterminowy.

Wiadomość 3 z 12
ostatnia odpowiedź

Zasada: jeśli coś zyskuje na wartości – kupuj. Jeśli traci – wynajmuj lub leasinguj. 

Tak wiec w przypadku nowych samochodów jeśli nie chcesz ponosić dużej utraty wartości lepiej będzie takie auto wynająć. Jedno wejdzie w drugie. Na stronie Master1 https://www.master1.pl/ możesz zresztą zorientować sie jaka jest miesięczna cena wynajmu na poszczególne modele samochodów.

Wiadomość 4 z 12
ostatnia odpowiedź

Wynajem długoterminowy ma sens, jeśli potrzebujesz niezawodnego samochodu, bez niespodzianek. Pełne ubezpieczenie, brak koniecznosci przeglądów. Lejesz paliwo, jeździsz i nic Cię nie obchodzi. 

Wiadomość 5 z 12
ostatnia odpowiedź

Roczny samochód nie rózni się tak bardzo cenowo od nowego. Na tym etapie życia nie mogę sobie pozwolić na kupno, w sumie to nawet nie chciałbym.

Wiadomość 6 z 12
ostatnia odpowiedź

Dlaczego nie kupić taniego „złomka” i potem po prostu sprzedać jak juz nazbierasz kasę?  Porozmawiaj z mechanikiem samochodowym lub warsztatem blacharskim. Wszyscy oni znają kogoś, kto jest godny zaufania. 

Wiadomość 7 z 12
ostatnia odpowiedź

Może Cię to zdziwi ale nie znam żadnych mechaników, którym byłbym w stanie naprawdę zaufać 😉 A złoma już miałem. I kilka razy w roku musiałem naprawiać, co generowało ze sobą wysokie koszty, jak i stratę czasu. Tak wiec wolałbym teraz coś nowego z oc i ac i z gwarancją. 

Wiadomość 8 z 12
ostatnia odpowiedź

Pamiętam, ze korzytałem z takiego długoterminowego najmu samochodu jak pracowałem za granicą przez ponad rok. I wygodna opcja. Koszt o wiele niższy niż w przypadku krótkoterminowego najmu. Nic mnie tutaj nie interesowało, samochód ubezpieczony, Po roku zdałem i nie musiałem szukać chętnych na kupno samochodu. Przy zdawaniu auta niczego mi wbrew pozorom nie policzyli (a samochód po roku nosił pewne już ślady normalnego użytkowania auta). Leasing to na pewno więcej obowiązków i więcej dodatkowych kosztów niż przy najmie. Jeśli w POlsce jest taka opcja to czemu nie? 

Wiadomość 9 z 12
ostatnia odpowiedź

A no wlaśnie, jak wyglada procedura zdania samochodu?

Wiadomość 10 z 12
ostatnia odpowiedź